Site coolinaria.ro

Mancarea este energie mai inainte de toate


Mancarea este energie mai inainte de toate Din mancare ne extragem cu totii energiile necesare pentru indeplinirea activitatilor zilnice, in special carbohidratii putand sa ne ofere rapid aceste energii uneori in mod sanatos, iar alteori putand sa determine dezechilibre mari care conduc la cresterea in greutate si la aparitia bolii.

Carbohidratii cei mai buni pentru alimentatia noastra sunt cei complecsi, continuti de fructe, legume si zarzavaturi, prin opozitie carbohidratii din produsele procesate fiind foarte nocivi si generand probleme multiple de sanatate, de la inflamatii simple si pana la obezitate si afectiuni ale sistemului circulator.

Carbohidratii complecsi este bine sa ocupe peste 60% din totalul nutrimentelor de la dieta noastra, nefiind deloc o idee buna sa incercam sa ii inlocuim cu proteine sau grasimi deoarece si excesul cu aceste nutrimente poate de asemenea conduce la dezechilibre de sanatate.

Atunci cand aportul de carbohidrati la dieta este mai mic de 50%, organismul uman isi procura energiile necesare din proteine si grasimi, dar in acest mod sunt vaduvite de resurse suplimentare alte procese vitale ale sale astfel incat nu e deloc bine sa consumam carbohidratii in cantitati prea mici.

Lucrul cel mai bun atunci cand suntem atenti la aportul corect de carbohidrati la o dieta echilibrata este ca sursele de carbohidrati complecsi contin in egala masura si fibre alimentare din belsug, dar si multe vitamine si minerale, in acest mod noi bucurandu-ne de un "meniu complet" doar apeland mai des la fructe, legume si zarzavaturi.

Pentru pancreas si pentru ficat, consumul de carbohidrati complecsi la cotele recomandate de medici este o adevarata binecuvantare, in acest fel cele doua organe fiind eliberate de sarcinile suplimentare pe care ar trebui sa le indeplineasca in absenta acestor carbohidrati si a altor nutrimente oferite de produsele vegetale.

Desi multa lume mai crede si in prezent ca prea multi carbohidrati ar putea sa ingrase, e bine de stiut ca acest lucru nu este adevarat, in realitate grasimile care insotesc mesele bogate in carbohidrati putand conduce la cresteri in greutate. De aceea, aportul de grasimi la prepararea meselor trebuie tinut sub control, fiind acum recomandate grasimile vegetale mono si polinesaturate si nu cele saturate sau trans.

Proteinele din carnea slaba, oua si iaurt ori cele din legumele boabe sunt adesea insotite si de grasimi in cantitati suficiente astfel incat a adauga mai multe grasimi la gatit este intr-adevar un exces care duce la ingrasare, dar acest lucru se intampla deoarece gatitul nu se face corect si nu din cauza carbohidratilor.

Dintre carbohidrati, de evitat sunt insa mai mereu carbohidratii simpli, prezenti in dulciuri, biscuiti si alte produse procesate si de asemenea trebuie evitati si carbohidratii din alcool si cafea, acestia fiind la fel de periculosi la dieta ca si cei gasiti in produsele de patiserie sau mancarea fast-food.

Energiile oferite de mancarea pe care o consumam zi de zi pot fi doar temporare, creand momentan o stare de bine urmata insa la scurta vreme de o cadere completa cuplata cu iritabilitate si apetit alimentar crescut sau pot fi de lunga durata, acestea fiind obtinute prin consumarea de carbohidrati complecsi in paralel cu proteine, ceva grasimi sanatoase si multa, multa apa.

Este de folos sa intelegem care sunt avantajele si dezavantajele introducerii unor alimente diverse la dieta noastra, in acest fel noi putand sa ne oferim doar mancare de calitate, care sa nu ne creeze dezechilibre alimentare si sa ne ajute organismul sa aiba suficiente energii fara a fi fortati sa mancam prea des sau in cantitati prea mari.

Mancarea este combustibilul de care are nevoie organismul nostru, acesta putand functiona impecabil daca i se ofera energie de calitate sau doar satisfacator atunci cand nu tinem o dieta echilibrata. Avem nevoie de energie, dar avem nevoie si de nutrimente esentiale, iar balanta dintre acestea doua va face intotdeauna diferenta dintre o alimentatie echilibrata si una axata exclusiv pe potolirea senzatiei de foame.

Cercetarile desfasurate de-a lungul vremii in domeniul nutritiei au reusit sa ne invete cum sa ne alimentam corect si de aceea este bine sa tinem mereu seama de recomandarile specialistilor pentru a ne bucura astfel nu doar de energii suplimentare obtinute din mancare, dar si de o sanatate superioara care sa ne certifice astfel alegerile noastre inspirate in plan culinar.

Autor:  Lucia Mihailescu