Site coolinaria.ro

Cum sa includem toate categoriile de nutrimente la dieta noastra?


Cum sa includem toate categoriile de nutrimente la dieta noastra? Un meniu cu adevarat echilibrat va trebui sa includa cam toate categoriile de nutrimente sanatoase, nu de putine ori acest deziderat parand imposibil de atins atunci cand putinatatea de ingrediente nu pare sa permita o prea mare varietate la gatit.

Se poate totusi in multe situatii sa ne preparam mese complete, secretul constand in intelegerea tuturor produselor alimentare din punct de vedere stiintific, gustul placut putand fi lasat in seama condimentelor care pot face o treaba minunata indiferent de ce combinatii de ingrediente ne-am propune noi.

1. Sursele principale de proteine
Acestea trebuie sa fie prezente zilnic la dieta, tinta fiind de cel putin 40 de grame proteine, care pot fi constituite alternativ din carne, peste, fructe de mare, branzeturi, legume boabe, mazare, naut sau nuci si seminte. Carnea este bine sa fie fara grasimi, iar celelalte alimente de asemenea se recomanda sa fie gatite cu ulei vegetal sau unt introduse cu moderatie.

2. Sursele principale de calciu
Multe dintre acestea contin si proteine deci pot fi luate in calcul si pentru aportul lor de proteine. Iaurtul este de departe cea mai buna alternativa, alaturi de acesta avand la dispozitie laptele degresat, branzeturile moi, multe legume, unele fructe si o serie de verdeturi. Nu este nevoie sa apara in exces la masa, dar trebuie sa fie prezente zilnic, de preferat macar la doua dintre mesele principale.

3. Sursele principale de carbohidrati
Painea integrala, cerealele integrale, cartofii, orezul, pastele integrale, legume, fructe etc., toate acestea vor ocupa mai mult de 60% din totalul alimentelor consumate peste zi, aici fiind incurajata imaginatia bucatarului care poate combina in modul cel mai variat aceste alimente cu cele bogate in proteine sau calciu.

4. Fier, magneziu, vitamine si alte minerale
Fructele, legumele si zarzavaturile proaspete si consumate crude sunt surse bune de antioxidanti, fier, vitamine diverse si minerale, acestea aparand insa mai rar la mesele romanilor si nu din cauza ca nu ar exista posibilitati financiare ci mai degraba din cauza unor obiceiuri alimentare gresite. Chiar si daca se apeleaza la sucuri din aceste ingrediente si nu se gatesc, ele tot vor reusi sa ne ofere necesarul zilnic de nutrimente si nu pot fi omise la o dieta completa.

5. Sursele principale de grasimi
Alaturi de grasimile continute deja de carne, lactate si branzeturi, alte surse bune de grasimi sunt si nucile si semintele sanatoase, dar la fel de important este si uleiul de masline sau cel de floarea-soarelui care contin din belsug vitamina E si alte substante necesare organismului nostru. Fara astfel de grasimi, activitatea la nivel metabolic are de suferit. Grasimile saturate si cele hidrogenate nu prea au ce cauta insa in meniurile noastre, cele mai bune grasimi fiind considerate cele mononesaturate si cele polinesaturate.

6. Apa si fibre alimentare
Foarte necesare pentru procesarea corecta a hranei si pentru detoxifierea periodica a organismului, apa si fibrele alimentare trebuie sa apara din abundenta la dieta, ele completandu-se si avand nevoie una de cealalta. Nu este deloc sanatos sa consumam multe fibre si putina apa si de aceea consumul marit de apa trebuie combinat cu aportul de cereale, fructe, legume si seminte in alimentatia noastra.

Tinand seama de aceste recomandari ale nutritionistilor, este relativ usor sa iti creezi niste meniuri echilibrate pe parcursul unei intregi saptamani, alternand inspirat toate produsele alimentare care ofera nutrimentele de care are nevoie organismul nostru. Nu e intotdeauna simplu, dar putem sa consumam zilnic si proteine, si carbohidrati, si grasimi sanatoase in acest fel stiind ca mancam bine si ca sanatatea noastra nu este pusa in pericol.

Autor:  Lucia Mihailescu