Site coolinaria.ro

Vinul potrivit la masa potrivita


Vinul potrivit la masa potrivita Alegerea vinului potrivit la masa nu este deloc usoara, fiind recunoscut faptul ca vinurile si mancarea trebuie sa-si sporeasca reciproc calitatile si sa se completeze cat mai armonios. Anotimpul si ocazia sunt factori de care trebuie sa tinem cont in alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe si puternice.

Cel mai important element care influenteaza alegerea vinului este reprezentat de meniul cu care acesta va fi asociat. Ca o regula de baza, la mancarurile "grele" trebuie asociate vinuri "grele", mancarurile "usoare" dandu-ti o libertate mai mare. De exemplu, cand meniul este unul usor, alege soiurile de vin alb Pinot Grigio, DryRiesling, Sauvignon Blanc, White Bordeaux, iar cu cat masa devine mai incarcata, poti opta pentru White Burgundy, Pinot Gris. Daca preferi vinul rosu poti alege dintre: Beaujolais, Pinot Noir, Bordeaux, Merlot, Cabernet Sauvignon.

La antreuri serveste vinuri albe, seci, usoare, tinere, dar si spumante. La ciorbe, borsuri si supe nu se recomanda deloc consumul de vin. Cu orice fel de peste se bea vin alb sec, dar cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuie sa fie mai acid. Carnea de pasare se asociaza cu vinurile albe, seci, de calitate aleasa, iar cea de vita si de porc (mai ales daca este servita la gratar), trebuie insotita neaparat de vinuri rosii vechi. La desert se potrivesc foarte bine vinuri dulci sau aromate.

Exista numeroase reguli si caracteristici ale vinului de care trebuie sa tinem cont (culoare, densitate, aroma) pentru a-l alege pe cel potrivit. Din proprie experienta te sfatuiesc sa iti urmezi instinctul si sa il alegi pe cel care iti incanta cel mai tare simturile si astfel musafirii tai vor fi uimiti.

Autor:  Simona Stefanuca