Site coolinaria.ro

Dependenta de zahar este periculoasa pentru sanatatea noastra!


Dependenta de zahar este periculoasa pentru sanatatea noastra! Multi dintre noi putem resimti nevoia de dulce dupa o cina tarzie sau chiar si de o gustare mai consistenta bogata in grasimi, dar acest lucru indica in cele mai multe cazuri o adictie pentru zahar care este destul de periculoasa pentru sanatate si care se instaleaza de regula prin adoptarea unor obiceiuri alimentare gresite.

Aportul de zahar dupa servirea cinei ar trebui in mod normal sa fie zero, adica este complet de preferat sa se evite zaharul si dulciurile in mod special seara, inainte de culcare, dar realitatea spune ca, dimpotriva, tot mai multe persoane uita de acest lucru si consuma dulciuri si bauturi indulcite mai ales dupa servirea cinei, creandu-se asa un cerc vicios cu rezultate dintre cele mai proaste pentru sanatatea organismului.

Dependenta de zahar este mult mai dificil de combatut decat dependenta de grasimi sau chiar dependenta de tutun si/sau cafea, iar cei mai multi dintre noi nici macar nu realizam cat de grava este aceasta situatie deoarece medicii nu au mediatizat inca suficient de mult implicatiile catastrofale pentru sanatate la care conduce in timp dependenta de zahar si dulciurile care in contin.

Similar cu consumul de droguri si substante stupefiante, aportul marit de zahar la dieta poate determina schimbari negative in corpul nostru, dand complet peste cap activitatea metabolica si creand adesea stari de inflamatie la nivel celular, in asemenea conditii putandu-se discuta despre o degradare accelerata a intregului organism care trebuie stopata din timp pentru a se preveni bolile grave care apar garantat pe acest fond propice lor.

Din pacate, zaharul nu este continut doar de alimentele care sunt dulci la gust si pot fi la o adica eliminate periodic de la dieta, dar apare ca ingredient ascuns si in majoritatea produselor procesate de pe piata, multe bauturi inclusiv, si din acest motiv va fi destul de greu sa se modifice dieta corespunzator pentru a se preveni cu succes agravarea conditiei noastre de sanatate.

De regula, persoanele care se simt mereu obosite, care nu primesc energii suplimentare chiar si dupa servirea mesei, sunt iritabili, au un apetit necontrolat si experimenteaza schimbari dese de dispozitie pot fi relativ sigur diagnosticati ca avand o dependenta fata de zahar si primul pas pe care il recomanda medicii acestora este cresterea simtitoare a consumului de apa, deloc diferit de ceea ce se cere intotdeauna si celor care ajung dependenti de droguri.

In al doilea rand, cuplarea unui program de odihna mai riguros cu servirea meselor la ore fixe vor fi urmatorii pasi de facut pentru a se neutraliza aceasta periculoasa dependenta de dulce. Dieta desigur ca va pune accentul pe cerealele integrale, menite sa ofere o senzatie de bine, si pe legume, fructe si surse sanatoase de proteine, zaharul rafinat, produselor de patiserie si cam toate preparatele dulci urmand sa fie treptat inlocuite cu alternative la fel de gustoase, dar care sa nu contina deloc zahar sau sa prezinte doar mici cantitati din acesta substanta.

Cam toti cei diagnosticati cu dependenta fata de dulce se pare ca se alimenteaza si pe fond emotional, pofta de dulce si servirea meselor pe fond nervos fiind adesea legate una de cealalta. Din acest motiv, servirea meselor la ore fixe, in absenta stresului si eliminarea surselor care pot crea stresul peste zi sunt alte masuri utile pentru a se neutraliza dependenta de zahar.

Multe preparate asa-zis "de confort" pot fi gatite cu indulcitori naturali saraci in calorii si plini de substante utile precum extractul din stevie dulce, zaharul brut ori alte variante sanatoase de indulcitori, din cand in cand putandu-se servi la desert si astfel de preparate dulci, care nu vor mai declansa aceiasi stimuli ca si cele gatite cu zahar rafinat.

Intr-o prima faza, din cauza impulsului puternic de a consuma ceva si intre mese sau seara, dupa cina, va fi practic obligatoriu sa se mareasca numarul meselor zilnice pana la 5 sau chiar 6, servite in portii mai mici, dar la intervale fixe, astfel prevenindu-se mai simplu cresterea in greutate si stimulandu-se suplimentar rata metabolismului.

Proteinele, apa si fibrele alimentare sunt aliatii principali in lupta contra dependentei de zahar si nu trebuie sa lipseasca la nici o masa, legumele, fructele si cerealele continand aceste nutrimente in cantitati suficiente pentru a se potoli repede un apetit alimentar nesanatos. Daca se insista in acest mod, si schimbarile in bine vor aparea relativ repede, astfel fiind de fapt schimbate in bine obiceiurile alimentare gresite din trecut.

Cel mai greu va fi pentru persoanele dependente de zahar sa se abtina de la gustarile obisnuite de dupa cina si dintre mese, dar daca se constietizeaza faptul ca anumiti stimuli externi declanseaza de fapt asemenea pofte nesanatoase atunci se pot lua si masuri pentru evitarea dulcelui la o asemenea gustare. Urmarirea programului TV favorit, de exemplu, este adesea asociata instinctiv cu nevoia unei gustari mai consistente, fiind de aceea indicat sa avem pregatite fructe proaspete din timp pentru a le consuma pe acestea in locul preparatelor dulci sau grase din trecut.

Deloc simplu de rezolvat si de cele mai multe ori la fel de dificil de diagnosticat, dependenta de zahar a ajuns de relativ scurta vreme in atentia specialistilor in medicina, acestia cautand acum si unele metode eficiente pentru a se putea trata mai ales cazurile grave de adictie, acolo unde nevoia impulsiva de dulce este complicata si de obezitate, de o conditie premergatoare diabetului sau de starile de inflamare si oboseala cronice ale organismului.

Doar prin asumarea unei diete corecte si intelegerea pericolelor la care ne expunem vom reusi sa scapam de boala, dependenta de zahar fiind categorisita deloc intamplator de catre savantii in medicina ca fiind la fel de nociva ca si dependenta de droguri. Masuri bune se pot lua de catre oricine stie ca are o asemenea problema, iar suplimentar se poate discuta si cu medicul pentru a se identifica si alte cai de abordare la fel de eficiente care, intr-un final, sa elimine aceasta dependenta, redand organismului control deplin asupra functiilor sale si revenindu-se la o stare superioara de bine si de sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu