Site coolinaria.ro

Putem sa ne ferim de prezenta pesticidelor in alimentatia noastra?


Putem sa ne ferim de prezenta pesticidelor in alimentatia noastra? Pesticidele sunt folosite de zeci de ani in agricultura, nu mai este deloc un secret acest lucru, aceste substante avand rolul de a proteja culturile de vegetale de diversi daunatori, dar impregnandu-se din pacate si in compozitia plantelor si ajungand astfel pe masa noastra, noi putand consuma pe langa gustoasele fructe si legume si ceva pesticide, prezente mai ales pe coaja si mai rar la interior.

Un lucru recomandat adesea de catre medici, dar si de unii producatori mai seriosi este din acest motiv spalarea atenta a tuturor produselor tratate cu pesticide si curatarea lor de coaja, aceste simple masuri de precautie putand sa reduca simtitor prezenta pesticidelor in dieta noastra. Agricultorii oricum nu au voie sa stropeasca plantele decat cu doze reduse din asemenea pesticide astfel incat normele de siguranta alimentara se respecta in mare, pericolele fiind totusi prezente in grade diferite de risc.

Copiii sunt cei mai expusi ingerarii de pesticide, ei grabindu-se mereu sa manance fructele fara a le spala sau a le curata coaja, iar parintii trebuie sa fie intotdeauna atenti atunci cand fac cumparaturi de legume si fructe, toate acestea fiind necesar sa se spele cu atentie si sa se tina departe de copiii pentru a fi protejati de eventualele riscuri care apar prin consumul pe termen lung a unor astfel de substante.

Nu toate produsele vegetale au nevoie de pesticide pentru a fi protejate de daunatori, unii producatori identificand solutii naturale si sigure pentru a-si asigura o recolta bogata fara a mai apela si la pesticide. Anumite produse agro-alimentare sunt totusi mai mereu stropite cu chimicale si e bine de stiut si care sunt acestea pentru a ne pazi mai ales in asemenea situatii de pericole:

- piersicile si nectarinele
- cirese
- capsuni, struguri, afine, coacaze
- mere si pere
- majoritatea salatelor, spanacul, verdeturile
- cartofii
- ardei grasi, telina etc.

Toate produsele enumerate anterior trebuie spalate foarte bine mai inainte de a fi consumate sau introduse la gatit, suplimentar putandu-se indeparta si stratul de le exterior pentru a se diminua astfel foarte mult orice risc. In acest mod, alimentele devin sigure pentru consum, pericolele fiind deja indepartate prin masuri simple si eficiente de igiena alimentara.

Alte produse agro-alimentare sunt mai sigure chiar si atunci cand le aducem de la piata, acestea fiind oricum necesar sa fie curatate de coaja mai inainte de a fi consumate. La aceasta categorie de produse ceva mai libere de pesticide vom gasi:

- ceapa
- varza, broccoli, conopida
- sparanghelul
- fructele de kiwi, bananele sau papaya
- avocado
- ananasul
- morcovii etc.

O alta cale buna de a evita pesticidele mai ales pentru alimentatia copiilor este si apelul la produsele oferite de micii fermieri, acestia practicand de secole o agricultura organica si folosind destul de rar substante chimice periculoase pentru sanatate. Prin identificarea unor astfel de producatori, ne putem cu totii procura alimente mai sanatoase, foarte indicate mai ales pentru dieta celor mici.

In ce priveste alimentele tratate cu pesticide, nu se pot inlatura complet aceste substante din compozitia lor, dar prin masurile aratate anterior se vor reduce la o concentratie foarte putin periculoasa si se pot astfel consuma in siguranta aceste alimente chiar si pentru perioade lungi de vreme. Producatorii agricoli sunt fortati sa apeleze la chimicale pentru a ramane competitivi pe piata, ei gasind uneori si metode alternative mai sanatoase, dar nu si mai ieftine in ce priveste costurile de productie.

Prin respectarea masurilor de igiena alimentara, revine in sarcina consumatorului sa se protejeze eficient de pericolul pus de pesticide in alimentatia publica, in special copiii si persoanele cu sistemul imunitar fragil trebuind sa fie mai des constientizati asupra pericolelor la care se pot expune si sa ia chiar si dansii masuri utile de prevenire a riscului intoxicarii cu aceste substante necesare, dar si periculoase.

Autor:  Lucia Mihailescu