Site coolinaria.ro

Diabetul poate fi ameliorat sau agravat pe cale alimentara


Diabetul poate fi ameliorat sau agravat pe cale alimentara O boala deosebit de periculoasa din cauza sanselor mici de a fi depistata la timp, diabetul nu da simptome clare decat dupa ce s-a instalat in organismul bolnavului, adica mult prea tarziu pentru a se mai putea preveni in vreun fel aceasta maladie cronica. Din acest motiv, numarul pacientilor diagnosticati deja cu diabet este intotdeauna mai mic decat in realitate, destul de multe alte persoane avand deja diabet, dar nestiind nimic despre acest lucru.

Cauzat de procesarea gresita a glucozei in organism, diabetul apare atunci cand insulina, un hormon produs de pancreas, nu mai poate ajuta la transportul glucozei din sange la nivelul celulelor, motiv pentru care glucoza continua sa ramana prezenta in fluxul sanguin generand o fluctuatie nesanatoasa a nivelului de zahar din sange.

Clasificat in 3 tipuri de gravitate diferita, diabetul apare intr-o forma mai putin nociva, dar destul de grava la tineri (diabet 1 sau juvenil), atunci cand pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina, se manifesta pentru toata viata la adultii diagnosticati cu aceasta boala (diabetul 2) sau poate sa afecteze temporar femeile gravide, disparand dupa nastere (diabet gestational sau de nastere).

In absenta unui diagnostic corect si a luarii unor masuri utile de ordin alimentar si medical, diabetul poate cauza in timp probleme foarte grave, de la bolile de ochi si cele circulatorii pana la deces. Mancarea este esentiala pentru ameliorarea simptomelor, un regim corect putand sa permita un stil aproape normal de viata, iar unul gresit imobilizand adesea bolnavul la pat.

Pentru persoanele bolnave de diabet, eliminarea alimentelor care cauzeaza cresterea zaharului in sange si/sau cresterea colesterolului este de maxima importanta, aceste alimente fiind de regula cele procesate, cu grasimi hidrogenate, grasimi saturate, zahar si indulcitori, siropuri, gemuri, dulceturi etc. Toate aceste alimente cauzeaza inflamatii grave in organism si nu pot fi luate in considerare pentru un regim adecvat de ameliorare a simptomelor diabetului.

Carbohidratii complecsi, atat de necesari organismului pentru refacerea energiilor sale zilnice, pot fi uneori daunatori diabeticilor daca produsele care ii contin nu au un indice glicemic redus, din acest motiv doar alimentele cu indice glicemic mic fiind recomandate bolnavilor de diabet: painea integrala, cereale integrale simple, legume boabe, legume fara amidon, zarzavaturi etc.

Controlul greutatii corporale este vital pentru revenirea la un trai normal, iar dieta trebuie sa puna accentul si pe scaderea in greutate atunci cand acest lucru este necesar. Exista astfel diete de slabit special adresate diabeticilor, aici fiind permis si putin suc de fructe (in cantitati reduse), fructe proaspete, carne slaba si proaspata, peste, uleiuri vegetale sanatoase, dar foarte rar dulciuri, inghetate, gemuri sau preparate cu grasimi saturate si hidrogenate.

Mentinerea unui stil de viata activ si miscarea fizica facuta cate 1/2 ora pe zi sunt la fel de importante pentru o persoana suferinda de diabet ca si odihna adecvata si o alimentatie corecta. Hidratarea zilnica este obligatorie, mai nou aparand pe piata si unele sortimente de apa alcalina crezuta a avea un rol bun in ameliorarea simtitoare a simptomelor diabetului.

Contactul cu specialistul in medicina trebuie sa fie permanent, iar problemele care apar pe parcursul vietii pot fi rezolvate doar impreuna cu medicul si niciodata lasate la voia intamplarii. Diabetul este o boala grava, dar care are sanse bune de ameliorare prin asumarea unui regim adecvat si a unui stil de viata sanatos, bolnavii putand astfel sa isi desfasoare viata in conditii aproape normale, uitand practic de afectiunea lor, dar nu si de masurile utile care sunt obligatoriu de luat zi de zi pentru o insanatosire grabnica si de lunga durata.

Autor:  Lucia Mihailescu