Site coolinaria.ro

Dieta medicala Pritikin intr-o noua versiune


Dieta medicala Pritikin intr-o noua versiune O dieta cu aport foarte mic de grasimi, dieta medicala Pritikin avea in anii '80 un statut apropiat de acela al mai celebrei diete Atkins, fiind atunci recomandata calduros de toti specialistii in nutritie pentru persoanele care sufereau de diabet, pentru cei care doreau sa reduca nivelurile colesterolului negativ sau pentru persoanele care doreau sa slabeasca prin apelul la metode stiintifice.

In prezent, dieta Pritikin, creatie a medicului Nathan Pritikin, este in continuare popularizata in special de catre medici ca o alternativa buna pentru persoanele suferinde de diabet, iar fiul lui Nathan Pritikin, care a preluat afacerile tatalui sau, a lansat chiar si o noua versiune a acestei diete bazata pe conceptul de "densitate a caloriilor" de la dieta.

Conform lui Robert Pritikin, caloriile pe care le ingeram zilnic din alimente nu sunt toate de acelasi tip, existand calorii dense si mai putin dense in functie de alimentele care le contin si de timpul necesar organismului uman pentru a procesa corect aceste calorii. Unele produse alimentare, asa cum sunt cele cu indice glicemic scazut, contin de fapt si mai putine calorii pe kilogram, fapt care le face ideale pentru consumul regulat in opozitie cu carnea sau lactatele grase care, dimpotriva, contin foarte multe calorii pe kilogram.

Prin consumul preponderent de alimente cu densitate mica a caloriilor pe kilogram se pot astfel promova scaderi bune in greutate, multe dintre aceste produse reusind sa ofere senzatia de satietate peste zi, dar fara a incarca organismul cu calorii suplimentare. De exemplu, fulgii de ovaz, merele, varza, broccoli sau cartofii ori orezul brun nu contin calorii in exces, dar pot oferi energii suficiente la o dieta regulata. Opus acestora, untul, dulciurile, carnea etc. ofera calorii in exces si suprasolicita si organismul pentru a le procesa, ceea ce conduce dimpotriva la secarea rapida a energiilor si aparitia senzatiei de oboseala cronica.

Fibrele alimentare si apa sau alte alimente lichide joaca un rol esential pentru noua dieta Pritikin, acestea fiind procurate aproape exclusiv din legume, cereale si fructe si creand garantat o senzatie de bine peste zi cumulata cu o detoxifiere corecta a organismului. Produsele naturale, neprocesate sunt preferate si la aceasta dieta, aici meritand sa amintim: orezul brun, meiul, orzul, ovazul, salatele verzi, ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, legumele boabe, dovleceii, merele, perele, bananele, fructele de padure, faina integrala, pastele integrale si altele.

Dintre produsele animale, carnea slaba si lactatele degresate pot fi considerata ca alimente cu o densitate calorica mai mica si de asemenea pestele si branzeturile degresate. Aceste alimente trebuie insa preparate simplu, fara sosuri, maioneza sau garnituri grase pentru a nu crea dezechilibre alimentare. La fel de periculos este si zaharul si alti indulcitori, iar alcoolul si cafeaua se recomanda sa fie consumate mereu in portii foarte moderate.

Destul de controversata este recomandarea ca si pe viitor dieta Pritikin sa nu permita un aport mai mare de 10 procente de grasimi, fapt care poate contribui la scaderi in greutate serioase, dar de asemenea poate frustra mult persoanele care incearca aceasta dieta. Pe termen scurt, dieta poate da rezultate bune insa nu va putea fi prelungita pentru mai mult de 30 de zile deoarece grasimile au si acestea rolul lor bine determinat in plan nutritional si ar trebui sa ocupe macar 20 de procente la orice dieta, chiar si daca este vorba despre una de slabit.

Prin exercitiu zilnic si regimul alimentar prescris de Robert Pritikin multe persoane declara deja ca au reusit sa slabeasca multumitor, iar succesul lor este confirmat si de catre specialistii in nutritie care sustin aceasta dieta, dar cu anumite retineri legate de aportul zilnic de grasimi. Meritand si pe viitor credit ca o dieta de slabit cu sanse mari de reusita, dieta Pritikin poate fi luata in considerare de toate persoanele care doresc sa slabeasca si de asemenea de cei care sufera de diabet, hipertensiune arteriala sau de hipercolesterolemie.

Autor:  Lucia Mihailescu