Site coolinaria.ro

Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei


Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei Cunoscut si utilizat in bucatarie inca din antichitate, arborele de Carob (Ceratonia siliqua) este originar din zona Marii Mediterane, unde poate fi intalnit si in stare salbatica. Folosit initial ca indulcitor de catre egipteni si alte popoare vechi, cu mult inainte ca trestia de zahar sau sfecla de zahar sa patrunda in Europa, in prezent arborele de carob este relativ neglijat, desi reprezinta in continuare o sursa alternativa de dulce foarte sanatoasa, pe care multi cunoscatori o compara cand cu zaharul, cand cu ciocolata.

Boabele arborelui de carob cresc in interiorul unor pastai si au un parfum aparte, inclusiv pastaile fiind folosite in unele locuri pentru producerea de sirop organic foarte util la gatit, dar si ca indulcitor. Popoarele vechi respectau foarte mult acest arbore, conferindu-i unele proprietati magice si crezand ca boabele sale ar avea chiar si proprietati afrodisiace. Din acest motiv, roscovele (carob) au fost folosite si ca ingredient de lux in mancare, dar si ca medicament, boabele fiind bogat in calciu, fier, cupru, vitamina B2 si fibre alimentare si foarte sarace in grasimi, sodiu sau alti compusi toxici pentru organismul uman.

Spre deosebire de boabele de cacao, din care se prepara ciocolata, pastaile de carob nu au nevoie de tratament cu pesticide sau alte substante chimice deoarece carobul prezinta o imunitate naturala la ciuperci sau alti paraziti ai plantelor si este relativ simplu sa se obtina recolte 100% organice din fructele acestui arbore. Pudra din roscove este sigura atat pentru consumul uman cat si pentru consumul animal, multe produse de uz veterinar putand sa contina acest excelent indulcitor in compozitia lor.

In bucatarie, pudra de roscove are utilizari diverse, fiind un minunat inlocuitor atat al zaharului cat si al pudrei de cacao. Numita uneori si faina de roscove, pudra de carob poate fi utilizata in produsele de brutarie, de patiserie, bauturi calde si racoritoare sau ca indulcitor pentru cafea ori ceaiuri. Pe piata exista si fulgi din carob, care se pot consuma laolalta cu cerealele integrale sau se pot folosi la gatit similar cu fulgii de ciocolata. Prin pisarea pastailor si procesarea lor se face cunoscutul sirop de carob, si acesta fiind deosebit de util in bucatarie.

O foarte sanatoasa alternativa la ciocolata si preparatele din cacao in general si un excelent indulcitor organic, pudra de rascove (carob) este destul de greu de procurat in Romania, preturile practicate de catre comercianti fiind strigatoare la cer, iar interesul factorilor de raspundere pentru importul convenabil de produse diverse pe baza de carob foarte redus. Astfel, pentru doar un sfert de kilogram de pudra organica noi trebuie sa platim aproximativ 25 de lei pe cand aceeasi cantitate de produs organic poate fi procurata peste hotare la un pret care nu depaseste mai niciodata 3 dolari.

Un produs altadata prezent in toate zonele Romaniei, carobul are nevoie de putin interes din partea autoritatilor pentru a reveni in forta pe piata interna, la niste preturi mai competitive. Copiii ar putea profita mult de acest lucru, iar adultii de asemenea, multe boli putand fi prevenite doar prin inlocuirea zaharului si/sau a ciocolatei cu pudra de rascove. Siropul de rascove, fulgii de rascove sau dulciurile cu rascove ar putea fi astfel prezente in orice magazin alimentar, cu totii avand doar de castigat din acest lucru daca si factorii responsabili se vor implica mai mult in acest sens.

Autor:  Lucia Mihailescu