Site coolinaria.ro

Piramida alimentara: reguli de nutritie


Piramida alimentara: reguli de nutritie Probabil iti doresti sa iti pastrezi silueta, dar nu ai vrea sa incerci diverse cure sau regimuri de slabit. Iata ca poti face acest lucru, doar ghidandu-te dupa piramida alimentara. Aceasta a fost elaborata de scoala Medicala Harvard si este simbolul unei alimentatii echilibrate.

in primul rand s-a stabilit ca nu toate grasimile sunt rele. Exista si grasimi "bune", benefice organismului. Dintre acestea as putea enumera cele mono sau poli nesaturate, prezente in uleiuri vegetale (soia, masline, porumb, rapita, floarea soarelui), in nuci, alune, migdale sau peste. Nu evita sa le consumi, caci au rol protector pentru aparatul cardiovascular.
Nu toate glucidele complexe sunt bune. Cartofii, painea alba, orezul sau pastele din faina alba, care contin foarte putine fibre vegetale, produc cresteri rapide ale glicemiei. Cerealele integrale si leguminoasele determina o absorbtie mai lenta a glucozei.

Nu toate proteinele sunt sanatoase. Carnea rosie contine colesterol si fier in cantitati periculoase pentru organism. Carnea alba (pui sau curcan) contine grasimi saturate in cantitati mai mici, iar cea de peste este bogata in grasimi nesaturate, benefice inimii si vaselor de sange.

Consuma produse lactate, dar nu face exces. Punctul slab al lactatelor este continutul lor crescut de grasimi nesaturate si proteine. Cele mai sanatoase surse de calciu sunt: laptele degresat, fulgii de cereale imbogatiti cu calciu sau legumele de culoare verde (spanac, broccoli).

Nu uita sa acorzi o deosebita importanta exercitiilor fizice zilnice (macar 30 de minute) si controlului greutatii. Aceste doua principii constituie temelia modului in care organismul tau asimileaza alimentele consumate.

Autor:  Simona Stefanuca