Site coolinaria.ro

Prevenirea bolii Alzheimer se poate face si pe cale alimentara


Prevenirea bolii Alzheimer se poate face si pe cale alimentara Deosebit de distrugatoare, boala Alzheimer reprezinta o adevarata provocare pentru specialistii in medicina, milioane de oameni suferind de aceasta afectiune care afecteaza serios sanatatea sistemului nervos si impieteaza grav asupra calitatii vietii. Tratamentele sunt deocamdata lipsite de sansa in ciuda eforturilor laudabile ale savantilor, doar o dieta adecvata mai putand cumva sa ajute in directia ameliorarii simptomelor bolii Alzheimer.

Din ceea ce se cunoaste pana acum, de maxima importanta in alimentatia pacientilor care sufera de boala Alzheimer sunt suplimentele de acizi grasi omega-3 si vitaminele din gama complex B, cu un accent special pe vitamina B9 cunoscuta si sub denumirea de acid folic. Daca alte vitamine din gama complex B pot fi procurate si prin alimentatie, in ce priveste suplimentele de acid folic si cele de acizi grasi omega-3, acestea merita introduse zilnic la dieta bolnavilor de Alzheimer deoarece unele studii au aratat ca pot preveni destul de eficient evolutia progresiva a acestei boli.

Antioxidantii responsabili cu distrugerea radicalilor liberi din organism sunt de asemenea utili pentru cei care sufera de boala Alzheimer si cu siguranta pot preveni aparitia bolii, iar sursele din care se pot procura asemenea antioxidanti sunt in principal alimentare, fructele, legumele, semintele si plantele ajutand mult din acest punct de vedere. Suplimentar, expunerea redusa la soare, eliminarea surselor de poluare si de stres precum si renuntarea la tigara, alcool si cafea vor face mult mai eficienta actiunea antioxidantilor in directia prevenirii sau ameliorarii simptomelor bolii Alzheimer.

Printre alimentele cu rol pozitiv pentru dieta specifica celor care sufera de maladia Alzheimer se numara si cele bogate in vitaminele C si E si cele care contin betacaroteni si flavonoizi diversi precum citricele, fructele de padure, zarzavaturile, legumele viu colorate, legume boabe, nuci, seminte etc. Ceaiul verde se pare ca are si acesta un rol bun in prevenirea bolii, iar afinele, murele, fragii si alte fructe de padure sunt de nepretuit mai ales daca pot fi consumate de proaspete.

Conform studiilor savantilor in medicina, dieta mediteraneana este cea mai indicata pentru pacientii bolnavi de Alzheimer si de asemenea pentru toti cei care doresc sa previna aparitia acestei grave maladii. Bogata in antioxidanti si vitamine din gama B si saraca in grasimi nocive, aceasta dieta pare sa fie la momentul actual cea mai buna cale de combatere a bolii Alzheimer, medicii recomandand-o din acest motiv cu caldura alaturi de tratamentele medicale specifice.

Pana la descoperirea de noi tratamente de succes, se pare ca doar un regim alimentar corect si un stil sanatos de viata pot preveni si ameliora boala Alzheimer, iar ingrijirea persoanelor suferinde cade foarte mult si in responsabilitea familiei si nu doar aceea a medicilor. Reducerea stresului, plimbarile in aer liber si activitati diverse desfasurate peste zi pot ajuta mult bolnavii, impreuna cu acestia reusindu-se adesea sa se inregistreze unele succese laudabile, dar numai daca sunt create si conditiile necesare pentru aceasta.

Autor:  Lucia Mihailescu