Site coolinaria.ro

Detoxifierea de tip alimentar poate fi abordata si dintr-o perspectiva holistica


Detoxifierea de tip alimentar poate fi abordata si dintr-o perspectiva holistica Terapiile de tip holistic au si o componenta majora alimentara, nutritia fiind esentiala pentru vindecarea si intretinerea organismului nostru la cote optime alaturi de alte cai utile, specifice medicinei holistice precum presopunctura, acupunctura, masajul terapeutic, terapia cu plante sau meditatia. Printr-o alimentatie de tip holistic se poate realiza o detoxifiere continua a organismului uman, toate surplusurile nocive pentru sanatatea noastra fiind eliminate in timp util gratie unei nutritii echilibrate, ferita de orice tip de excese.

Unul dintre cei mai cunoscuti specialisti internationali in medicina holistica si de asemenea o autoare de succes, nutritionista Michelle Schoffro Cook a publicat nenumarate carti pe aceasta tema, oferind sfaturi utile pentru toate persoanele interesate de terapiile holistice si de modul in care pot fi acestea implementate in viata de zi cu zi. Cea mai faimoasa lucrare a sa ramane pana la ora actuala "The 4-Week Ultimate Body Detox Plan: A Program for Greater Energy, Health, and Vitality", o dieta de 4 saptamani cu rezultate deosebite pentru detoxifiere si refacerea optima a rezervelor de energie ale organismului.

Impartita in 4 etape, dieta de detoxifiere a lui Michelle Schoffro Cook propune obiective de curatare a organismului care sa fie urmate pas cu pas, incepand cu detoxifierea rinichilor si a intestinelor si pana la detoxifierea sangelui, a plamanilor si a tesuturilor pielii. In acest mod, sunt eliminate toxinele, se combat multe boli care stau la panda in organismul nostru si de asemenea se stimuleaza scaderea in greutate si regenerarea sanatoasa a pielii.

Fiecare etapa a dietei "The 4-Week Ultimate Body Detox Plan" se bazeaza pe aportul de ingrediente speciale in meniul zilnic, in prima etapa, aceea menita sa curete rinichii si intestinele, recomandandu-se de exemplu consumul regulat de suc de ceai de papadie, suc de merisor si ceai buchu si fiind obligatoriu sa se consume si minimum 2 mere ca atare peste zi. Toate aceste alimente au un puternic efect detoxifiant, iar rezultatele nu vor intarzia sa se resimta catre sfarsitul primei saptamani.

In cea de-a doua saptamana se continua cu detoxifierea sistemului limfatic, urmata apoi in ultimele 2 saptamani de dieta de detoxifierea ficatului si a vezicii biliare, respectiv de detoxifierea sangelui, plamanilor si pielii. In fiecare zi, inainte de micul-dejun se recomanda consumarea unui pahar plin cu sucul de la o lamaie mijlocie si apa calduta si este obligatoriu sa se serveasca si o portie buna de fulgi de ovaz sau un supliment pe baza de fibre alimentare pentru rezultate excelente in detoxifierea organismului.

Supele si retetele vegetariene sunt preferate la dieta nutritionistei Michelle Schoffro Cook, salatele ocupand un loc favorit in meniurile zilnice. Se incurajeaza de asemenea consumul marit de apa, iar in fazele mai inaintate ale dietei sunt recomandate si unele suplimente alimentare cu enzime digestive, multivitamine, minerale, etc. Dintre produsele animale, doar ouale organice sunt permise, dar si acestea se vor consuma nu mai mult de 3 pe saptamana pana la finalul dietei de detoxifiere.

Lista alimentelor recomandate la dieta "The 4-Week Ultimate Body Detox Plan" nu e una saraca, asa cum ar parea la o prima vedere aici aparand multe alimente nutritive si sanatoase precum morcovii, avocado, migdalele, sfecla rosie, usturoiul, varza, telina, ceapa, lamaia, uleiul virgin de masline, merele, grapefruit, cirese, merisoare, banane, fructe de padure, pepene rosu, seminte de in, alge sau oua (in cantitatile amintite mai sus). Autoarea recomanda si o serie de retete utile pentru fiecare etapa a dietei sale, astfel lucrurile nemaiparand deloc cenusii, iar gurmanzii putand sa respire mai usurati odata ce descopera usurinta cu care se pot prepara retete variate chiar si la o dieta de detoxifiere.

Din pacate, dieta de detoxifiere nu va permite introducerea multor alimente favorite in meniul zilnic, aici aparand cafeaua si alcoolul in primul rand, dar si zaharul si produsele care il contin, faina alba, sarea in exces, carnea, lactatele si branzeturile, produsele procesate sau alimentele prajite. Beneficiile pentru sanatate insa vor fi atat de mari incat se justifica pe deplin aceste interdictii alimentare care nu se vor intinde decat pe durata unei luni de zile, si pe mai tarziu recomandandu-se totusi moderatie in consumul alimentelor din lista amintita anterior.

O dieta de mare succes, laudata de catre medici si nutritionisti, dieta lui Michelle Schoffro Cook a prins foarte bine la publicul larg, inclusiv in Romania existand multe persoane care au incercat-o pe propria piele, de cele mai multe ori cu rezultate foarte bune. Aceia dintre voi care detin mai multe cunostinte pe aceasta tema si, eventual, pot oferi si informatii updatate despre o traducere in limba romana a cartii "The 4-Week Ultimate Body Detox Plan: A Program for Greater Energy, Health, and Vitality" sunt invitati sa posteze aceste informatii pe forumul Coolinaria sau la finalul acestui articol pentru a beneficia cu totii de sfaturile autoarei sale, o nutritionista de succes, dar si o voce avizata din lumea medicinei holistice.

Autor:  Lucia Mihailescu