Site coolinaria.ro

Proteinele complete pot ajuta simtitor sistemul nostru imunitar!


Proteinele complete pot ajuta simtitor sistemul nostru imunitar! Mai mult decat proteinele incomplete din diverse produse vegetale, proteinele complete din produsele animale au fost numite de savantii in medicina drept cele mai indicate proteine pentru stimularea sistemului nostru imunitar, aceste nutrimente ajutandu-ne nu doar sa ne refacem mai rapid dupa un efort prelungit, dar jucand un rol important si in combaterea infectiilor din organism.

Recunoscute de multa vreme pentru rolul pe care il au in refacerea celulelor musculare, proteinele complete din surse animale fortifica foarte bine aceleasi celule si le fac mai rezistente la atacul virusilor, permitand astfel persoanelor care le includ regulat la dieta lor sa se lupte mai eficient cu bolile diverse care le pot ameninta organismul.

Pentru pacientii care sufera mai mult din cauza unui sistem imunitar compromis, proteinele complete sunt recomandate cu mai multa tarie de catre medici deoarece aceste substante ajung sa joace rolul pe care il au si alte suplimente alimentare de exceptie, marind capacitatea naturala de aparare a organismului contra bolii si compensand astfel problemele trecute cauzate de boli si infectii mai grave care au dat complet peste cap sistemul imunitar al unor asemenea persoane.

Cele mai sanatoase surse de proteine animale sunt desigur pestele, ouale, lactatele si branzeturile degresate si carnea slaba, existand nenumarate produse pe piata alimentara care contin si proteine complete in cantitati mai mari, dar nu toate asemenea produse fiind si sanatoase din cauza prezentei in cantitati la fel de mari de grasimi saturate si/sau de aditivi alimentari suspecti.

Consumul marit de proteine nu va fi neaparat si benefic pentru sanatatea noastra insa includerea de portii mici de proteine complete la fiecare masa este esentiala pentru pastrarea sanatatii si buna stimulare a sistemului nostru imunitar. Din acest motiv, medicii ne recomanda sa consumam si produse animale sanatoase la dieta noastra, dar in egala masura ne cer si sa ne ferim de grasimile saturate care pot afecta in rau viata si starea noastra de bine.

Necesarul zilnic de proteine complete pentru organismul uman difera bineinteles dupa sex, varsta si in special dupa greutatea corporala tinta, din acest punct de vedere noi avand nevoie de un minimum de aproximativ 25 de grame de proteine pe zi si de un maximum de pana la 60 de grame de proteine pe zi, mai mult sau mai putin si in functie de recomandarile medicului precum si de obiectivele noastre la dieta.

Sportivii se incadreaza la o categorie speciala in ce priveste aportul zilnic de proteine, iar alaturi de acestia putem aminti si alte categorii profesionale care desfasoara eforturi fizice intense si care de asemenea au nevoie de o dieta speciala unde proteinele vor ocupa un loc privilegiat.

Dupa cum se observa, nu avem nevoie deloc de cantitati uriase de proteine, de preferat complete, pentru a ne simti mai sanatosi si mai puternici, dar chiar si aceste cantitati moderate sunt uneori neglijate, o parte dintre noi alimentandu-ne haotic si consumand alternativ ori prea multe proteine, ori prea multi carbohidrati ori facand exces cu grasimile.

O masa mai bogata in proteine complete nu va fi de folos decat pentru perioada imediata, organismul nostru nefacandu-si rezerve din aceste proteine la fel ca si in cazul grasimilor si de aceea este deosebit de important sa ne alimentam corect, introducand in fiecare zi la mesele noastre cantitati mici de proteine animale, care sa ne ajute sa ne simtim mai bine, dar si sa aratam mai bine.

Printr-un aport moderat si stiintific de proteine la dieta noastra, vom reusi garantat sa atingem multiple obiective pentru dieta noastra de intretinere, astfel crescand si rata metabolismului, fiind prevenite si bolile si de asemenea refacandu-se constant si celulele suprasolicitate de eforturile noastre de peste zi. Nu evitati de aceea ouale, carnea slaba, pestele sau lactatele, dar consumati-le cu moderatie si, pe cat posibil, in absenta grasimilor saturate.

Autor:  Lucia Mihailescu