Site coolinaria.ro

Gateste chinezeste in wok


Gateste chinezeste in wok Daca esti o mare fana a bucatariei chinezesti, indoneze sau tailandeze, probabil ca ai auzit de tigaia minune wok. Acest vas traditional in bucataria orientala, este deosebit de versatil datorita formei rotunjite a bazei.

Wok-ul este ideal pentru orice fel de prajit, fiind folosit mai ales pentru "stir fry", respectiv prajirea rapida, in putin ulei, amestecand tot timpul ingredientele.

Mai poti folosi acest tip de tigaie si pentru a fierbe in aburi sau chiar pentru a prepara o supa. Pe langa avantajul prepararii rapide a mancarii, nu trebuie sa iti mai faci griji ca dupa ce ai gatit va trebui sa speli constiincioasa aragazul. Spun asta pentru ca wokul are marginile curbate, spre deosebire de marginile verticale ale tigailor traditionale. Manerele largi laterale iti vor usura munca si nu vei mai fi nevoita sa folosesti o lingura sau o spatula.

Datorita timpului mic de pregatire, alimentele isi pastreaza atat vitaminele, cat si savoarea si textura, fiind mult mai sanatoase. in acest fel faci economie si de ulei si de gaz.

Pentru a prepara mancarea traditional in wok, pui 2 linguri de ulei de masline si incalzesti la foc maxim. Pentru a aromatiza uleiul, adaugi usturoi si ghimbir tocat marunt, dar le scoti dupa putin timp pentru a nu se arde. Apoi calesti bine carnea in uleiul incins, ridicand-o repetat de cateva ori spre peretii vasului pana este patrunsa. Cand este gata o scoti cu o paleta de lemn pe o farfurie, putand pregati apoi legumele in acelasi fel. in acest fel controlezi durata timpului de gatire pentru fiecare aliment in parte, iar mancarea nu se imbiba cu mult ulei.

Totusi trebuie sa ingrijesti wok-ul cu multa atentie: la prima folosire, el trebuie uns cu ulei, iar dupa fiecare folosire, curata-l cu apa din abundenta, avand grija sa nu zgarii suprafata cu obiecte metalice. Exista si wok-uri cu un strat protector, anti-lipire, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca si cele originale.

Autor:  Simona Stefanuca