Site coolinaria.ro

Dieta antiinflamatorie pentru sezonul rece


Dieta antiinflamatorie pentru sezonul rece Iarna nu doar fructele ne pot ajuta sa ne protejam organismul de inflamatii diverse, cauzate atat de alimentele bogate in zahar si grasimi cat si de temperaturile scazute, alaturi de fructe noi avand la indemana o serie intreaga de alte alimente care sa ne mentina sanatatea la cote ridicate.

Multe legume cu indice glicemic scazut sunt astfel deosebit de utile pe timp de iarna, incepand cu varza si sflecla rosie sau dovleceii si ajungand pana la broccoli si sparanghel toate putand sa coboare simtitor aciditatea intregului organism si sa calmeze astfel simtitor inflamatiile prezente aici.

Impreuna cu astfel de legume si cu putinele verdeturi care se pot gasi pe timp de iarna, fructele pot juca un rol deosebit de important pentru o dieta antiinflamatorie eficienta, noi primind astfel pe langa antioxidanti si multi polifenoli si alte substante cu rol benefic pentru echilibrarea intregului organism.

Cele mai eficace produse alimentare la care putem face chiar si zilnic apel fara a ne teme de vreun efect secundar neplacut ne vor putea oferi multe satisfactii in plan alimentar si in cel al starii noastre de bine, lista lor nefiind deloc nici frugala si nici lipsita de atractivitate:

1. Cerealele integrale si fulgii de ovaz
Calmeaza starile de nervozitate, echilibreaza foarte bine sistemul nervos si ofera suficiente fibre alimentare pentru a se stimula eficient activitatea intregului nostru sistem digestiv.

2. Varza, broccoli, sparanghel
Pot fi consumate aproape crude, sunt pline de nutrimente de cea mai buna calitate si neutralizeaza foarte rapid o stare crescuta de aciditate din organism, care se resimte prin dureri, stari de jena sau balonare.

3. Prazul
Fie consumat de crud, fie folosit ca ingredient, prazul este o leguma de neinlocuit pe timp de iarna, avand un rol foarte bun in calmarea inflamatiilor organismului nostru. Nu este recomandat sa se faca abuz, dar se poate introduce periodic la orice dieta de iarna.

4. Sfecla rosie
Foarte ieftina si adesea ignorata de noi in magazinele cu produse agro-alimentare, sflecla este un adevarat dar al naturii, continand din belsug multe nutrimente necesare organismului nostru pentru a-si regla o serie de procese vitale. Sflecla rosie se poate consuma in retete culinare foarte diverse si nu trebuie omisa pe timp de iarna

5. Fructele de kiwi
Bogate in vitamina C, ne vor ajuta sa combatem si virozele de iarna, dar si starile de inflamatie din organism.

6. Rodiile
Sunt fructe foarte speciale care parca ar fi anume create pentru a ajuta organismul nostru sa scape mai usor de inflamatiile sale diverse. Gratie fructelor-seminte de dimensiuni reduse, rodia se poate introduce la aproape orice tip de preparat si merita sa o luam in considerare mai degraba ca pe un supliment alimentar de valoare decat ca pe un aliment de placere.

7. Pomelo
Sunt niste fructe care apar mai rar la mesele romanilor, dar care s-a dovedit stiintific ca stimuleaza puternic imunitatea organismului uman si reduc inflamatiile. Nu sunt prea scumpe si sunt si placute la gust.

8. Avocado, ulei de masline, seminte de dovleac, peste, fructe de mare
Toate aceste alimente contin grasimi sanatoase si acizi grasi omega-3, cu rol deosebit de pozitiv pentru reducerea inflamatiilor din organism. O singura portie pe zi poate face minuni pentru sanatate.

9. Cartofii dulci
Putin cam scumpi, cartofii dulci nu trebuie consumati insa in cantitati mari pentru a-si arata efectele benefice asupra sanatatii. 1-2 cartofi introdusi zilnic la dieta noastra vor reduce insa simtitor orice inflamatie din organism.

10. Algele marine
Nu intotdeauna usor de gasit in stare proaspata, algele marine pot fi procurate in stare uscata si sunt deosebit de simplu de introdus in multe retete culinare. Snt produse alimentare de buna calitate si vor oferi multiple beneficii pentru sanatate, mai ales pe timp de iarna.

Autor:  Lucia Mihailescu