Site coolinaria.ro

Sfaturi alimentare pentru practicantii de yoga


Sfaturi alimentare pentru practicantii de yoga Toti practicantii de yoga, care au reusit sa castige o experienta buna pe parcursul vremii adoptand acest stil sanatos de viata, invata de timpuriu sa acorde o atentie suplimentara si alimentatiei lor echilibrate, dieta corecta insotind astfel multe alte obiceiuri sanatoase, care toate sunt menite sa aduca mai multa armonie in viata practicantului de yoga.

Contrar asteptarilor unui proaspat initiat in filosofia yoga, dieta pe care i-o poate recomanda maestrul sau nu va fi una fixa, destinata tuturor persoanelor care se indreapta catre yoga ci, dimpotriva, va fi vorba despre o dieta bine diferentiata dupa tipul de personalitate si preferintele personale ale fiecarui nou discipol.

Condimentele, chiar si cele picante, pot fi astfel consumate de anumite persoane deoarece ofera multa energie si suplinesc trupul cu antioxidanti, pe cand alte persoane se vor feri ca de foc de aceste condimente intrucat organismul lor nu le poate tolera usor, lucru cu atat mai periculos cu cat practicile yoga pot uneori sa solicite foarte mult deopotriva trupul cat si mintea adeptilor.

Constitutia noastra aparte ne va dicta in consecinta si o dieta corecta, existand insa si alimente pe care e vine sa le evite toate lumea - in special produse procesate, carne si derivate ale sale. Toate alimentele selectate la o astfel de dieta trebuie sa ofere energie in primul rand, dar si multe nutrimente de calitate, servirea meselor facandu-se apoi constient, fara graba si nicidecum pentru a potoli poftele noastre de gurmanzi ci pentru a raspunde optim necesitatilor organismului nostru.

Dieta va putea fi ajustata initial de mai multe ori, tinandu-se seama si de "indicatorii" principali care ne pot atrage atentia ca nu ne aflam pe drumul cel bun - gradul nostru de sanatate, starea noastra de bine si un program normal de odihna ne vor fi astfel cei mai buni prieteni inclusiv pentru a face schimbarile necesare in plan alimentar.

Impreuna cu medicul si cu intructorul de yoga se pot face si alte ajustari necesare in plan alimentar, multe persoane avand diverse intolerante la anumite preparate, altii avand un sistem digestiv mai slab sau o capacitate de aparare mai redusa si asa mai departe. Partea buna este ca exercitiile de yoga ne vor spori energiile si vor aduce si un plus de sanatate, iar partea rea este ca o dieta gresita ne poate da complet peste cap inclusiv programul nostru zilnic de antrenament si de meditatie.

Postul si perioadele scurte de detoxifiere sunt parte din stilul yoga de viata, un obicei foarte benefic pentru toata lumea, pe care ar trebui sa si-l insuseasca tot mai multe persoane. Nu este insa recomandat sa se faca excese din acest punct de vedere pentru a se atinge astfel mai rapid unele performante in planul meditatiei personale, o parte dintre incepatori avand si acest prost obicei de a forta scurgerea timpului pentru a ajunge mai rapid la o stare de "iluminare" destul de discutabila si chiar periculoasa pentru sanatatea lor mentala si fizica.

Cresterea si cultivarea armonioasa a tuturor abilitatilor necesare pentru a pasi pe drumul desavarsirii spirituale este un obiectiv esential pentru orice practicant de yoga, pentru aceasta noi urmand sa alocam tot restul vietii noastre si nicidecum sa practicam yoga ca pe un sport de performanta, la care vom si renunta peste un numar oarecare de ani.

Pasind pe acest drum, al obtinerii unui nivel superios al constiintei, discipolul de yoga trebuie sa invete intr-o prima etapa sa isi cunoasca mult mai in profunzime propriul organism si sa incerce sa ii asculte cu strictete comenzile si nevoile sale specifice, iar alimentatia echilibrata este probabil cel mai simplu mod de a te redescoperi sub o alta lumina, respectiv ca o fiinta care exista in mod armonios gratie unui bun schimb de energii dintre tine si lumea inconjuratoare.

Discipolul de yoga nu se va opri insa doar la absorbirea egoista de energii prin alimentatie si meditatie zilnica ci va fi nevoie ca, la randul sau, sa invete sa si ofere celorlalte forme de viata sau chiar si inanimatelor din surplusul sau de energii, pentru a pasi astfel pe un drum bun al desavarsirii sale spirituale. Aceasta se realizeaza insa tot treptat, esential fiind ca incepatorii sa se cunoasca mai intai pe ei insisi si abia apoi sa se deschida cu incredere si energii noi catre lumea din jur.

Fara asistenta continua a unui maestru de yoga, toate aceste eforturi pot fi insa in van, fiind deosebit de important ca toti cei care se indreapta catre filosofia yoga sa beneficieze cel putin in perioada de inceput de prezenta unui practicant de yoga cu experienta, care sa ii initieze treptat in secretele acestui mod puternic spiritualizat de a trai.

A nu se uita deci ca echilibrul si moderatia sunt masura de urmat atat in plan alimentar cat si pentru celelalte aspecte ale vietii unui practicant de yoga, zi de zi trebuind sa fie facute tot felul de mici ajustari ale programului de baza pentru a nu se exagera nici cu o dieta excesiva si nici cu un set de exercitii prea ambitios. Beneficiile vor in acest mod maxime, iar satisfactiile destul de greu de descris in doar cateva cuvinte si meritand sa fie traite la adevarata lor intensitate de catre toti practicantii constiinciosi de yoga.

Autor:  Lucia Mihailescu