Site coolinaria.ro

Adoptati impreuna o dieta sanatoasa in noul an!


Adoptati impreuna o dieta sanatoasa in noul an! O casnicie reusita nu este intotdeauna doar zahar si miere ci presupune si multe eforturi comune pentru depasirea multor obstacole care pot aparea in decursul timpului, mentinerea sanatatii optime si a unei bune greutati corporale facand parte dintre obiectivele majore pe care merita sa si le propuna orice cuplu pentru a isi asigura o existenta mai usoara.

Adoptarea unei diete sanatoase este de aceea bine de facut impreuna, stiindu-se din studiile diverse intreprinse de catre medici si nutritionisti faptul ca ambii soti pot lua multisor in greutate intr-un interval de pana la 4-5 ani de la inceperea relatiei lor oficiale. Barbatii vor castiga mai mult in greutate decat femeile, pentru dansii o dieta de intretinere cu accent pe pastrarea greutatii optime fiind inca si mai necesara.

Tinerea unei diete echilibrate la comun are mai multe avantaje pentru un cuplu decat adoptarea separata a unor diete de slabit, fiind astfel mai simplu de pregatit mesele zilnice, cei doi soti putand sa isi ofere sprijin serios pentru mentinerea principiilor alimentare sanatoase, dezvoltandu-se o constiinta alimentara superioara si imbogatindu-se simtitor si informatia de tip nutritional la ambii parteneri.

Este destul de adevarat si faptul ca femeile au necesitati alimentare relativ diferite de ale barbatilor, ele necesitand aporturi suplimentare de calciu, fier, acid folic sau vitamine din gama B la dieta lor, dar in principiu aceste suplimente pot fi asigurate fara probleme chiar si in cadrul unei diete comune, barbatilor nestricandu-le nici dansilor sa includa aceleasi suplimente la masa, ei avand insa nevoie si de ceva mai multe calorii la dieta, adica de niste portii putin mai mari.

O alimentatie sanatoasa in cuplu va asigura astfel arderea corecta a caloriilor suplimentare, pentru barbati acest lucru venind mai natural decat pentru femei. Aportul de proteine, foarte necesar la orice dieta corecta, este adesea o piedica pentru mentinerea unei diete comune, dar si aici se pot regla multumitor lucrurilor prin controlul portiilor la masa, barbatii avand si acum nevoie de un aport mai mare de proteine, adica de portii putin mai consistente.

Grasimile in alimentatia cuplului trebuie sa fie bine tinute sub control pentru ambii parteneri, femeile in special necesitand un aport moderat de grasimi la dieta deoarece pentru ele pierderea kilogramelor suplimentare este ceva mai dificila decat pentru barbati. Femeile au insa nevoie de grasimi in dieta lor, acestea fiind importante atat pentru sanatate cat si pentru frumusete.

Ca regula generala, portiile pe care le vor servi barbatii ar trebui sa se incadreze intr-un aport zilnic de calorii de aproximativ 1600-1800 pe zi, pe cand in cazul femeilor necesarul de calorii poate sa scada pana la 1400-1500 sau chiar si mai putin daca se planuieste o scadere mai mare in greutate. Ingredientele sanatoase si cat mai variate vor fi necesare pentru prepararea meselor comune, marimea portiilor urmand apoi sa regleze foarte bine si necesarul zilnic de calorii.

Portiile pot fi de altfel consumate si in mod egal la fiecare masa a zilei daca barbatilor li se vor asigura si suplimente alimentare intre mese, ei trebuind astfel sa consume 2-3 gustari si in afara meselor obisnuite pentru a-si mari aportul de calorii si a nu inregistra nici un deficit de ordin alimentar. Aportul de minerale si vitamine poate sa ramana acelasi atat pentru barbati cat si pentru femei, dar barbatii vor avea nevoie suplimentar si de ceva mai multe proteine peste zi, foarte usor de introdus la aceleasi gustari sanatoase dintre mese.

Vitamine precum vitaminele din gama B, vitamina D, vitaminele C si E sau minerale precum calciul, fierul, zincul, magneziul ori cuprul sunt esentiale pentru alimentatia corecta a ambilor soti, aici necesarul zilnic fiind deloc diferit si putandu-se din acest motiv opta fara probleme pentru o dieta comuna. Organismul va primi pe aceasta cale necesarul sau de nutrimente, in ambele cazuri lucrurile asezandu-se cat se poate de satisfacator.

Aportul marit de apa si fibre alimentare este esential pentru succesul unei astfel de diete de cuplu, garantand o sanatate mai buna si o stare de bine mult mai prezenta pe toata durata zilei. Cerealele integrale, painea integrala, fructe nu prea dulci, legume diverse si multe verdeturi vor asigura necesarul zilnic de fibre alimentare, oferind nu de putine ori si multe vitamine la dieta cuplului.

Metodele de gatit alese pentru o dieta comuna a celor doi soti trebuie obligatoriu sa puna accentul pe fierberea alimentelor si gatirea lor la cuptor sau la aburi, nu de putine ori fiind recomandat si consumul alimentelor in stare cruda, atunci cand acest lucru este posibil. Sosurile, grasimile, zaharul, sarea, alcoolul, prajelile sau produsele procesate nu pot ocupa decat un procent foarte mic la o asemenea dieta, in caz contrar obiectivele putand fi serios compromise pentru ambii parteneri.

Pierderile in greutate, daca sunt necesare, vor aparea in acest fel in mod natural si constant, fara fortari si fara a se resimti stresul indus unei persoane care simte ca se afla la o "dieta de slabit" restrictiva si fada. Greutatea optima se va putea mentine pentru tot parcursul anului, doar in anotimpul rece aparand inerente cresteri in greutate care insa pot fi combatute prin dieta obligatorie de detoxifiere din primavara.

A tine o dieta de intretinere in cuplu este, in concluzie, nu doar posibil, dar si puternic recomandat de catre medici si nutritionisti, acestia oferind adesea planuri alimentare de succes selectate in mod special pentru intreaga familie si nu doar pentru o singura persoana, asa cum se intampla la dietele medicale sau cele considerate "de lux". Gatim in mod frecvent pentru toti cei care ne sunt aproape si nu e deloc o idee rea sa gatim si echilibrat, astfel asigurandu-ne cu totii ca vom trai mai mult si mai bine, fiind protejati prin alimentatie de o serie intreaga de afectiuni care ameninta sanatatea cetatenilor din lumea de azi.

Autor:  Lucia Mihailescu