Site coolinaria.ro

Cateva sfaturi de gatit din bucataria internationala


Cateva sfaturi de gatit din bucataria internationala Bucatariile traditionale din intreaga lume ne pot adesea invata multe trucuri ingenioase de gatit pe care sa le putem folosi la randul nostru cu succes, unele dintre acestea putand sa surprinda prin simplitatea si gradul lor ridicat de eficienta, iar altele facandu-ne sa stam mai mult pe ganduri inainte de a le pune in practica.

1. Italienii, de exemplu, sunt celebri pentru folosirea pe scara larga a uleiului de masline insa am aflat de o bucata de vreme si noi, romanii, ca nici macar italienii nu risipesc uleiul de masline extravirgin pentru gatitul la temperaturi inalte ci doar pentru salate si alte preparate reci.

2. Mai practici decat alte popoare atunci cand vine vorba de gatit, americanii separa galbenusul de ou spargand pur si simplu oul in palma si lasand apoi tot albusul sa se prelinga printre degete intr-o farfurie adanca.

3. Romanii separa usor ouale fierte de cele crude rotind rapid fiecare ou pe o suprafata plata si dand deoparte pe cele care se rotesc repede de cele care abia se misca. Cele care se invart mai repede sunt desigur ouale fierte.

4. In Franta, bananele mai trecute sunt ajutate sa revina la o culoare vie, naturala, plasandu-se cu tot cu coaja intr-un bol cu apa foarte rece pentru o jumatate de ora. Dupa aceasta se pot decoji si pot fi folosite la salate si alte preparate ca si cum ar fi foarte proaspete.

5. In bucataria asiatica, uneori se poate condimenta la alegere si painea atunci cand se serveste o supa sau o ciorba fierbinte, in acest fel preparatul capatand un plus de savoare.

6. Scandinavii pot separa grasimea saturata dintr-un preparat lichid punand aici cuburi de gheata si apoi aruncandu-le, gheata atragand ca un magnet toata grasimea nociva si lasand preparatul mai usor si mai sanatos pentru noi.

7. Tot asiaticii reusesc sa aprecieze foarte exact cantitatea de orez necesara pentru pilaful de orez destinand cate 1/2 cana de orez crud pentru fiecare persoana care va servi masa. 2 persoane au nevoie de 1 cana, 4 persoane de 2 cani si asa mai departe.

8. In tarile sud-americane preparatele dulci care necesita cate o lingura de suc de citrice sau alt fruct pot primi alternativ cuburi de gheata preparate din acelasi suc de fructe. Astfel, un cub de gheata din suc de portocale este echivalentul unei linguri de suc de portocale.

9. Slavii folosesc adesea frunze de dafin atunci cand prepara mese pe baza de varza pentru a indeparta mai eficient mirosul greu de varza fiarta pe durata gatitului. Aceasta metoda merge de fapt si atunci cand se gatesc si alte legume inrudite cu varza si care emana un miros mai greu de sulf.

10. Daca romanii stiu ca trebuie sa tii cartofii curatati de coaja in apa rece pentru a nu se innegri, atunci ei pot afla de la nemti ca e nevoie si de o felie de paine plasata pe suprafata apei pentru ca procesul de innegrire sa fie complet stopat daca se lasa cartofii in asteptare pentru mai multa vreme.

Autor:  Lucia Mihailescu