Site coolinaria.ro

Reduceti riscul aparitiei bacteriilor


Reduceti riscul aparitiei bacteriilor Gatitul este o arta in sine, dar foarte important pe tot parcursul savarsirii acestei activitati este si atentia crescuta la modalitatile cele mai la indemana de prevenire a riscurilor cauzate de inmultirea bacteriilor si raspandirea lor in spatiul de locuit. Chiar noi putem fi purtatorii de microbi in cele mai multe cazuri daca nu ne spalam suficient de bine pe maini sau daca evitam sapunul si apa calda si ne multumim doar cu un spalat de forma.

Atunci cand ne aflam in bucatarie si dorim sa gatim cat mai bine trebuie sa respectam cateva reguli care ajuta foarte mult la mentinerea unui grad de curatenie adecvat acestui proces. Mai intai de toate se recomanda o atentie marita la prepararea carnii si a produselor din carne. Carnea contine probabil cel mai mare numar de bacterii daunatoare care se pot raspandi foarte usor daca intra in contact cu alte feluri de mancare deja gatite sau pregatite alaturat pentru masa.

Nu e bine deci sa tinem carnea cruda alaturi de alte alimente. Daca am taiat sau curatat carnea intr-un loc atunci nu vom folosi nici acelasi cutit si nici acelasi fund de taiat pentru restul produselor pe care dorim sa le preparam decat dupa ce am spalat bine mai intai aceste ustensile. Daca mai ramane carne pe care dorim sa o depozitam atunci aceasta se va aseza separat in congelator, pe raftul de jos, pentru a nu contamina celelalte alimente prin scurgeri de sange.

Apa calda este intotdeauna de mare folos atunci cand gatim, iar daca nu o avem la dispozitie sau daca nu e suficient de fierbinte nu e deloc o idee rea sa incalzim din timp intr-o oala curata si incapatoare apa necesara spalarii si clatirii alimentelor. Pentru fiecare produs folosit la prepararea felurilor de mancare este necesar un recipient separat si curat astfel incat lucrurile sa decurga de o maniera nu doar igienica, dar si foarte placuta din punct de vedere estetic.

La final nu uitati sa spalati tot cu apa foarte fierbinte si detergent de bucatarie toate ustensilele folosite la gatit si sa le lasati la scurgere intr-un loc special destinat acestei operatii. Daca ati gatit felurile de mancare la temperaturi ridicate nu e cazul sa va mai temeti de bacterii, dar sa nu uitam ca acestea pot totusi rezista fie prin ustensilele folosite la gatit si necuratate corespunzator, fie prin prosoapele si buretii de bucatarie folositi inadecvat. De aceea fierberea si dezinfectarea lor periodica este puternic recomandata.

Autor:   Lucia Mihailescu