Site coolinaria.ro

Aranjarea spatiul de gatit pentru persoanele cu handicap


Aranjarea spatiul de gatit pentru persoanele cu handicap Nu toate persoanele preocupate de gatit sunt in acelasi timp si apte din toate punctele de vedere pentru a indeplini aceasta activitate, dar tehnologia de ultima ora alaturi de unele trucuri ingenioase pot transforma bucataria intr-un spatiu foarte prietenos pentru oricine, unde accidentele si dezastrele de tip culinar sa fie evitate, iar gatitul sa se desfasoare in cele mai civilizate conditii.

Pentru o persoana cu handicap, confortul oferit de spatiul de gatit este la fel de important ca si pentru orice alta persoana, iar o amenajare corecta a tuturor zonelor de interes din bucatarie alaturi de selectarea adecvata a ustensilelor si instrumentelor pentru gatit va aduce intotdeauna un plus de performanta, totul desfasurandu-se intr-un ritm placut si productiv.

Scaunul cu rotile si bucataria nu se impaca, de exemplu, prea bine daca nu se largesc multumitor toate caile de acces, dar atunci cand se renunta la plasarea mesei in centrul camerei si se amplaseaza toate facilitatile pentru gatit pe langa perete, totul va decurge cum nu se poate mai bine.

Dulapioarele suspendate trebuie de asemenea schimbate cu un mobilier multifunctional de podea, aceasta alegere fiind utila nu doar pentru cei imobilizati in carucior ci si pentru nevazatori si surzi, care vor reusi sa gaseasca rapid tot ceea ce au nevoie in acelasi loc fara a mai fi nevoiti sa faca acrobatii periculoase prin aer.

Masca de chiuveta nu mai este in asemenea situatii o alegere inspirata, oricat de estetica ni s-ar parea noua. Indiferent daca e vorba despre un nevazator sau despre o persoana in scaunul cu rotile, accesul la chiuveta trebuie sa fie nerestrictionat, iar cosul pentru resturile menajere va trebui sa isi gaseasca un alt loc si nu neaparat sub chiuveta.

Spatiul de procesare, tocare si pregatire a ingredientelor pentru preparatele zilnice e bine sa fie prea inalt, dar si suficient de intins pentru a permite dispunerea optima a tuturor alimentelor si a ustensilelor de care e nevoie pentru gatit. Inclusiv marii maestri bucatari procedeaza astfel asa ca de ce sa nu fie aceasta situatia si in cazul unei persoane cu handicap.

Iluminarea corecta a intregii bucatarii este obligatorie atunci cand se permite accesul unei persoane cu handicap aici, fiind o masura utila inclusiv pentru nevazatori care astfel se pot bucura de o mana suplimentara de ajutor in mod eficient, fara a fi stanjeniti in activitatea lor de persoanele care se mai pot afla pe alaturi.

Toate prizele si echipamentele electrocasnice trebuie sa fie plasate in asa fel incat sa se permita conectarea si deconectarea lor cu usurinta si fara pericole, iar sursa de apa si alte lichide nu au ce cauta in vecinatatea acestor echipamente. Aragazul (plita de gatit) poate fi dotat si cu protectie suplimentara, dar este esential ca accesul la maneta de gaz si la butoane sa se poata face de asemenea cu usurinta, unele semnale sonore si/sau vizuale putand apoi permite un plus de siguranta in exploararea sa.

Alarmele pentru gaz, fum/foc sunt, din pacate, si acestea necesare atunci cand se permite accesul in spatiul de gatit pentru o persoana cu handicap, aceste dispozitive, oricat de urate ar fi ele, putand preveni cu mare succes orice posibil accident din bucatarie. Un stingator mic pentru incendiu se poate si acesta dovedi util, iar protectiile speciale pentru flacara deschisa si manusile pentru cuptor ajuta mult si nu sunt nici foarte scumpe.

Toate obiectele ascutite destinate folosirii de catre o persoana cu handicap e bine sa fie prevazute si cu o husa de protectie sau, in cel mai rau caz, ele pot fi asezate intr-un suport special, pe categorii, de unde sa fie extrase cu usurinta si folosite apoi cat mai adecvat. Alte ustensile folosite la gatit pot fi destul de bine depozitate la nivelul jos al mobilierului de bucatarie, iar accesul la acestea nu trebuie blocat nici de scaune si nici de alte obiecte din bucatarie.

Foarte eficiente s-au dovedit a fi pentru persoanele cu handicap si accesoriile speciale pentru bucatarie oferite de centrele de consultanta si ajutor pentru aceasta categorie de persoane, aici putandu-se pleca de la manere croite anume pentru un handicap oarecare si pana la suporturi pe roti ingenios create pentru a servi la o mai rapida preparare a meselor zilnice. Inclusiv chiuvetele si cosurile de gunoi pot fi anume gandite pentru o persoana cu handicap, in acest fel totul asezandu-se perfect si treaba mergand de minune.

Nu in ultimul rand, suprafetele reflectorizante sau prea lucioase si chiar si oglinzile e bine sa nu fie prezente in bucatarie intrucat vor afecta vederea celui care gateste sau serveste masa, existand in acest sens solutii optime fie prin folosirea de hartie cu autocolant fie prin folosirea unor protectii din plastic sau musama mate care sa previna reflectarea cu putere a luminii in bucatarie.

Si in Romania au aparut de mai multi ani centre farmaceutice si de distributie care se adreseaza in mod preferential persoanelor cu handicap, aici putandu-se adesea procura o gama intreaga de obiecte si accesorii necesare si pentru optimizarea treburilor din bucatarie. Nu intotdeauna aceste produse sunt acoperite prin asigurarile sociale si nici nu sunt prea ieftine, dar isi vor face treaba daca sunt aduse acasa si de aceea merita si acestea luate in considerare atunci cand se amenajeaza un spatiu de gatit potrivit pentru o persoana cu handicap.

Autor:  Lucia Mihailescu