Site coolinaria.ro

Reguli de aur pentru dieta sanatoasa din anotimpul rece


Reguli de aur pentru dieta sanatoasa din anotimpul rece Un control mai strict al greutatii pe toata durata anotimpului rece precum si combaterea starilor de inflamatie ale organismului prin consumul moderat de alimente incarcate de toxine pot ajuta mult la combaterea oricaror stari negative atat pe timp de iarna cat si la inceput de primavara, astfel fiind mult mai facil de facut trecerea catre dieta de detoxifiere care acompaniaza obligatoriu inceputul de an.

Toate alimentele care ingrasa, indiferent de anotimpul in care se consuma acestea, sunt si alimente negative pentru dieta noastra de iarna, din acest punct de vedere grasimile saturate, grasimile hidrogenate, produsele incarcate cu calorii si bauturile pline de zahar si calorii nefiind deloc recomandate pentru un consum periodic ci doar unul ocazional si in cantitati reduse.

Dintre aceste alimente negative, cele mai riscante pentru sanatatea noastra sunt prezente toate in lista de mai jos, evitand asemenea produse la dieta voastra voi reusind cu totii sa va alimentati mai sanatos si sa va mentineti greutatea la niste cote normale, nepunand deci in pericol rata voastra metabolica:

1. Tocanitele, sarmalele si alte preparate cu carne tocata sau cu carnati ori alte derivate din carne sunt, e adevarat, foarte gustoase, dar si deosebit de periculoase atat pentru greutatea noastra cat si pentru sanatate. De aceea, incercati sa le consumati rar si nu va faceti un obicei din a le gati saptamanal deoarece nutritionistii nu le recomanda sub nici o forma pentru o dieta sanatoasa.

2. Borsul si ciorbele cu smantana, grasimi saturate din surse diverse, branza ori alte ingrediente pline de calorii sunt la fel de nocive pentru noi ca si mancarurile preparate cu carne tocata deoarece contin multe grasimi si ingrasa peste masura, producand si inflamatii serioase ale organismului nostru. In special persoanele cu probleme ale sistemului circulator ar trebui sa le evita optand alternativ pentru supe calde de legume si condimente.

3. Alimentele prajite sau preparatele care le includ pe acestea (ceapa prajita, carne prajita, etc.) sunt deloc bune pentru noi si nu merita consumate decat rar, incercandu-se pe cat posibil sa fie scurse bine de grasime inainte de a fi asezate la masa. Inclusiv legumele preparate prin prajire in ulei vegetal isi pot pierde mare parte din beneficiile lor pentru sanatate, mai putin rosiile cam toate celelalte alimente fiind bine sa se gateasca des prin fierbere si coacere la cuptor si foarte rar prin prajire.

4. Placintele si branzeturile dulci, inghetata de casa, frisca sau chiar si salatele de fructe incarcate cu calorii si zahar de asemenea contribuie decisiv la cresteri in greutate si pun in pericol sanatatea noastra daca se consuma frecvent. Inclusiv macaroanele cu branza sunt pline de calorii si de aceea trebuie si acestea evitate.

5. Foarte multe dintre dulciurile preparate acasa sau cumparate din comert contin calorii si zahar din belsug si aduc multe kilograme in plus, punand de asemenea si sanatatea in pericol. Chiar daca ne plac mult anumite preparate pentru desert tot e indicat sa ne controlam apetitul acesta nesanatos si sa consumam rar asemenea dulciuri.

Eliminand preparatele din lista de mai sus, vom reusi cu siguranta sa ne schimbam multe dintre obiceiurile noastre alimentare gresite, in special pe timp de iarna noi fiind tentati sa consumam des exact astfel de mancaruri care numai bune nu sunt nici pentru mentinerea unui control al greutatii si nici pentru gradul nostru general de sanatate.

Prin opozitie, noi putem opta inclusiv in anontimpul rece mai ales pentru preparate cu calorii mai putine, dar si pline de nutrimente esentiale, asa cum sunt si cele pe care vi le propunem in continuare, ascultand si noi de recomandarile nutritionistilor de marca ai zilelor noastre:

1. Supe si tocanite de legume, cu suc de rosii si cu unele condimente sanatoase menite sa reduca aportul de sare la dieta. Acestea pot include la finalul retetei culinare si ceva ulei de masline, pentru a primi un gust mai placut, dar nu va fi nevoie de prajeli si nici de carne sau alte produse animale pentru a ne oferi o senzatie de satietate care sa si dureze gratie aportului bun de fibre alimentare.

2. Daca dorim sa consumam si carne la mesele noastre zilnice, atunci putem opta cu incredere pentru carnea slaba de pasare, vita, purcel sau miel, dar pregatind-o sanatos, fara prajire si scurgand-o bine de grasimi inainte de a o introduce la gatit.

3. Alte surse bune de proteine animale le reprezinta si ouale, branzeturile si lactatele degresate, si acestea meritand sa fie introduse la o dieta sanatoasa, dar de asemenea cu moderatie.

4. Smantana sau frisca din retetele culinare de iarna pot fi des inlocuite cu iaurt proaspat de casa, acesta fiind de departe mai sanatos decat primele doua ingrediente.

5. Preparand meniuri cat mai simple inclusiv in sezonul rece vom reusi sa gatim adeseori si mult mai sanatos decat daca am apela la retete compleze, unde bogatia de ingrediente va aduce si un surplus de calorii, de sare sau de zahar.

Urmand asemenea sfaturi de bun-simt este destul de greu de crezut ca te mai poti ingrasa atat de mult pe timp de iarna sau ca organismul tau va intampina primavara incarcat de toxine si suprasolicitat, fiind deci relativ simplu sa ne preparam mese sanatoase in orice moment al anului, dar avand nevoie si de putina vointa pentru a ne motiva suficient in aceasta directie.

Din fericire, multi dintre romani au inteles deja acest lucru, spre necazul producatorilor de carne si preparate din carne din industria alimentara tot mai putini fiind cei care sa se indoape cu calorii la dieta lor si tot mai multi cei care se orienteaza catre o alimentatia mai sanatoasa, adica mai bogata in legume, fructe si cereale si ceva mai moderata atunci cand vine vorba despre consumul de produse animale.

Asa e de sperat ca iernile care vor urma vor fi din ce in ce mai placute si mai "usoare" pentru noi toti, pana la urma si iarna ramanand pentru multi dintre noi un sezon al vietii si al miscarii si nicidecum un anotimp al hibernarii cand trebuie obligatoriu sa consumam toate produsele noastre din camara sau din congelator. Este de asteptat sa fie asa deoarece romanii s-au obisnuit sa asculte mai mult de ratiune decat de instincte si iata cum si generatiile viitoare se vor obisnui sa manance ceva mai sanatos inclusiv pe durata sezonului rece.

Autor:  Lucia Mihailescu