Site coolinaria.ro

Particularitati ale dietelor feminine si nutrimentele esentiale pentru femei


Particularitati ale dietelor feminine si nutrimentele esentiale pentru femei Masa corporala mai scazuta precum si diferentele in activitatea hormonala sau necesitatile mai mari pentru anumite nutrimente fac dieta unei femei sa fie destul de diferita de aceea recomandata barbatilor, femeile necesitand nu intamplator mai putine calorii, dar si un aport mai mare de antioxidanti diversi pentru a reusi sa isi mentina sanatatea la cote optime.

Daca in ce priveste caloriile, necesarul zilnic se asigura prin servirea unor portii mai mici decat cele ale barbatilor, femeile avand nevoie de aproximativ 1500 de calorii pe zi atunci cand se afla la o greutate normala, in ce priveste mineralele si vitaminele femeile vor trebui adesea sa apeleze uneori si la gustari si produse alimentare care sa contina din belsug si urmatoarele categorii de nutrimente:

1. Acidul folic
Aceste este absolut necesar nu doar atunci cand femeia este insarcinata sau abia a nascut, dar va fi de folos si pentru prevenirea diabetului si a multor alte afectiuni care se regasesc mai frecvent la femei. Sursele alimentare cele mai bune sunt ficatul, laptele si branzeturile fermentate, morcovii, spanacul, zarzavaturile in general, iar cantitatile zilnice trebuie sa fie suficient de mari incat sa se asigure buna absorbtie a acestui nutriment foarte important pentru sanatatea organismului feminin.

2. Calciul
Mai mult decat barbatii, femeile au nevoie de un aport mai mare de calciu inca din adolescenta, sistemul lor osos fiind ceva mai fragil si necesitand de aceea cantitati mai mari din acest mineral pentru a se dezvolta armonios. Nu doar lactatele, ouale si branzeturile sunt surse excelente de calciu, dar si multe legume si, bineinteles, iartul simplu si sanatos vor fi de ajutor in acest sens.

3. Vitaminele din gama B
Multe dintre acestea se regasesc in special in legumele boabe si in painea integrala sau in cereale, alimente care contin si acid folic. Este foarte bine daca si asemenea produse alimentare se consuma frecvent alaturi de legumele verzi si ficat sau lapte si branzeturi deoarece astfel organismul feminin va avea intotdeauna resurse suficiente pentru a face fata oricaror dezechilibre care apar pe parcursul vietii.

4. Fierul
Nu este recomandat sa se consume in exces alimentele care contin fier, dar acest mineral trebuie totusi sa fie prezent zilnic la dieta unei femei, in cantitati moderate, mai ales la menstruatie astfel de produse putand sa compenseze pierderile de sange si sa refaca resursele necesare bunei functionari a organismului. Carnea slaba, fructele uscate, legumele boabe, produsele de soia sau ouale contin fier din abundenta si pot fi acompaniate la masa de alte alimente bogate insa in vitamina C.

5. Vitaminele A si E
Nu mai putin importante pentru sanatatea oricarei femei, aceste doua vitamine asigura functionarea mult mai buna a tuturor proceselor din organism prin rolul lor antioxidant, dar ofera si un plus de frumusete la exterior gratie stimulilor pe care ii transmit catre piele, unghii si par, si aceste organe beneficiind din plin de aportul mai mare de vitamina A si vitamina E. Uleiul de masline, alte uleiuri vegetale la prima presa, sucul proaspat de morcovi, ouale proaspete, ficatul, migdalele, pestele, etc. sunt surse alimentare excelente pentru cele doua vitamine.

Grasimile la dieta unei femei trebuie sa ocupe un loc important, dar nu e bine sa depaseasca un prag de 50-60 de grame pe zi, din care aproximativ 80% sa fie grasimi nesaturate. Intrucat au un metabolism mai lent, femeile slabesc mai greu si de aceea ele trebuie sa isi supravegheze mai atent caloriile la dieta, grasimile si, suplimentar, zaharul putand usor conduce la cresteri mari in greutate.

Proteinele sunt absolut necesare pentru orice femeie, iar mesele zilnice e indicat sa le includa si pe acestea, dar de asemenea in cantitati moderate. Proteine de calitate sunt de altfel obtinute exact din alimentele cele mai recomandate pentru femei, respectiv carnea slaba, legumele boabe, soia, oua, lactate si branzeturi, astfel incat nu e nevoie de o atentie speciala aici decat daca dieta nu este indeajuns de bine echilibrata.

Punctul slab al dietei unei femei din zilele noastre raman insa carbohidratii, aici multe persoane optand gresit pentru carbohidrati din paste, faina alba si produse procesate si neincluzand in alimentatia zilnica exact acei carbohidrati de care au mai mare nevoie, respectiv cei obtinuti din legume, verdeturi, fructe si cereale integrale. Acestia vor trebui de fapt sa ocupe cea mai mare parte dintre ingredientele pentru preparatele zilnice si nu e deloc bine sa fie uitati la crearea unor meniuri care se doresc sanatoase.

In linii mari, multe dintre femei au inteles care sunt principiile unei diete sanatoase si incearca din rasputeri sa le aplice constant in alimentatia lor, iar rezultatele sunt, nu de putine ori, cele asteptate, dar planul profesional si cel financiar pot uneori da peste cap asemenea masuri bune de ordin alimentar, perturband astfel un stil de viata sanatos.

Prin mici eforturi suplimentare, lucrurile pot fi totusi mentinute pe linia de plutire, inclusiv aici putandu-se inregistra multe succese personale, lucru cu siguranta pozitiv pentru mentinerea unei bune imagini despre propria persoana, dar si a unei sanatati de fier.

Autor:  Lucia Mihailescu