Site coolinaria.ro

Ce mancam la menopauza pentru un confort sporit?


Ce mancam la menopauza pentru un confort sporit? Toate studiile intreprinse de medici in ani din urma indica faptul ca dieta corecta este calea optima pentru ameliorarea simptomelor care insotesc menopauza, o alimentatia variata si echilibrata putand sa elimine foarte multe dintre neplacerile prezente acum gratie unui aport constant de nutrimente cu rol in reglarea activitatii la nivel hormonal si reducerea simtitoare a inflamatiilor din organism.

Pentru rezultate dintre cele mai bune, o dieta bogata in grasimi sanatoase, cereale integrale, legume si foarte multe fructe cu indice glicemic scazut va aduce garantat o stare de bine superioara la menopauza, anumite suplimente din farmacii fiind si acestea deosebit de utile in aceasta perioada, dar nu si suficiente pentru a permite desfasurarea unei vieti de calitate.

La menopauza, multe femei cunosc un deficit crescut de minerale in organismul lor, in special calciul lipsind acum si fiind de aceea nevoie de o alimentatia care sa includa zilnic si surse bune de calciu precum salatele, lactatele si branzeturile, ouale sau pestele la conserva. Suplimentele de calciu si vitamina D3 sunt de asemenea recomandate, dar numai alaturi de o alimentatia corecta, bogata in calciu.

Fiecare mic-dejun al vostru ar trebui sa fie constant insotit si de o portie sanatoasa de cereale integrale, acum putandu-se consuma si cate un ou si/sau o cana de lapte, daca nu aveti alergie la aceste produse. La pranz, nu trebuie sa uitati de sursele sanatoase de proteine precum carnea slaba, produsele organice din soia ori legumele boabe, iar cina poate fi servita si prin apelul la unele salate care sa includa pe cat posibil spanac, broccoli, verdeturi si/sau ceva orez brun.

Intre mese, iartul simplu, degresat va fi baza unor gustari excelente pentru organismul vostru obosit si deficitar in vitamine, iar nucile, unele seminte sanatoase sau migdalele pot fi si acestea adaugate la o dieta echilibrata care sa reduca simptomele menopauzei. De asemenea, pestele poate fi consumat intre mese sau la mesele principale, nefiind nevoie de cantitati mari mai ales daca este vorba despre peste la conserva in ulei.

Impreuna cu aporturile mai mari de calciu, legumele boabe, verdeturile, carnea, multe legume si fructele cu putin zahar va mai pot oferi si acid folic din belsug, vitamina D, vitamine din gama B, fier sau binecuvantata vitamina E, si acestea putand sa amelioreze garantat simptomele traite de voi in aceasta perioada mai putin fericita din viata voastra.

Multi dintre medicii de familie recomanda de fapt de ani buni de zile o astfel de dieta pentru toate pacientele lor care ajung la varsta cand menopauza incepe sa se instaleze treptat in organism, iar femeile care nu iau in ras aceste sfaturi chiar se bucura de o stare de bine superioara, dovedind astfel prin exemplul personal faptul ca dieta echilibrata este deosebit de eficienta in aceasta perioada.

Este deci obligatoriu sa va feriti cat mai mult de alimentele cu efect inflamator precum grasimile saturate si hidrogenate, alune, ciocolata, alcool, cafea, faina alba, zahar, sosuri si tocanite grase, etc. si sa optati constant pentru preparate simple si proaspete, in acest mod voi reusind sa atingeti un mai bun echilibru hormonal si sa preveniti orice stare de inflamatie a organismului vostru.

Menopauza trebuie privita cu maxima seriozitate deoarece masurile luate acum vor avea un impact decisiv asupra vietii voastre de mai tarziu, toate recomandarile medicilor si ale nutritionistilor fiind de maxim interes pentru voi si trebuind urmate fara de abatere. Nu veti pierde in acest mod mai nimic din bucuria servirii unor mese pe cinste, alimentele indicate drept utile la menopauza fiind nu doar placute la gust, dar si de-a dreptul reconfortante.

Nu in ultimul rand, nu uitati nici de consumul crescut de apa si lichide in alimentatia voastra si bazati-va indeosebi pe cereale, legume si fructe pentru un aport de asemenea multumitor de fibre alimentare, care sa va permita un trai mai linistit si o batranete frumoasa si sanatoasa.

Autor:  Lucia Mihailescu