Site coolinaria.ro

Mierea de albine ca ingredient culinar


Mierea de albine ca ingredient culinar Iarna sau vara, mierea de albine nu trebuie omisa din meniul nostru zilnic, putandu-se folosi fara probleme si ca indulcitor, dar si ca ingredient culinar si putand sa fie depozitata fara probleme pentru perioade lungi de vreme fie intr-un loc intunecat si ceva mai racoros, fie chiar si la frigider, daca asa se doreste.

Mierea de albine cristalizata nu este deloc periculoasa pentru gatit si poate fi adusa usor la o stare lichida prin expunere la temperatura camerei, dar nu trebuie lasata la temperaturi inalte cata vreme se afla in stare cristalizata deoarece asa se produce caramelizarea zaharului si se pot altera serios proprietatile benefice ale acestui aliment.

Intrucat mierea de albine este de doua ori mai dulce decat zaharul alb rafinat, retetele culinare alese de noi trebuie sa fie special gandite pentru acest ingredient, alternativ putandu-se folosi doar jumatate din cantitatea de zahar sugerata sau uneori chiar si mai putin daca mierea de albine este foarte dulce. Este si economic si va fi si mai sanatos pentru noi asa.

La gatit, mierea de albine daca cele mai bune rezultate fie adaugata ca indulcitor in bauturile calde (dar nu fierbinti), fie folosita la preparatele facute la cuptor (adaugata insa inspre finalul retetei culinare si scazandu-se temperatura din cuptor cu macar 10-15 grade). Mierea de albine nu reactioneaza pozitiv la temperaturile prea ridicate, fiind de aceea necesara atentia noastra in acest sens pentru a ne bucura din plin de aportul de nutrimente prezenti in acest aliment valoros.

Folosita ca ingredient culinar, mierea de albine se va impaca minunat cu uleiurile vegetale, fiind o idee buna sa tinem la indemana un spray cu ulei de masline sau de floarea-soarelui cu care sa stropim fin atat recipientele cat si ustensilele de masurat pentru a incuraja astfel mierea de albine sa se scurga usor dintr-un loc in altul.

Intrucat este un aliment totusi acid, mierea de albine se impaca de asemenea bine la gatit cu bicarbonatul de sodiu, nefiind totusi nevoie decat de cantitati infime din acest ingredient pentru a se neutraliza corect aciditatea mierii de albine. Prin adaugarea bicarbonatului de sodiu la mierea de albine lichida, se va preveni si arderea accidentala a zaharului din miere si astfel e intru totul util sa folosim constant bicarbonat de sodiu in cantitati foarte mici pentru a gati mai eficient cu miere de albine.

Toate produsele gatite cu miere de albine au o durata de viata ceva mai mare decat daca nu s-ar folosi mierea de albine si de aceea se poate apela la acest ingredient de fiecare data cand ne dorim sa gatim pentru macar 3 zile in avand, in acest fel preparatele noastra ramanand suficient de proaspete chiar si dupa trecerea a mai multor zile.

Poate surprinzator pentru unii dintre voi, mierea de albine este considerata un ingredient de mare succes si la prepararea de piure, omlete, vinegrete sau sosuri usoare, in acest mod potentialul sau in plan culinar fiind net crescut, iar rezultatele la gatit dintre cele mai bune. Cu adevarat un aliment deosebit, mierea de albine nu trebuie uitata la gatit, nefiind recomandate excesele, dar incurajandu-se totusi si introducerea sa ca ingredient culinar la macar 2-3 mese pe saptamana, fie si daca e vorba doar despre indulcirea unor bauturi preferate mai mult de noi.

Autor:  Lucia Mihailescu