Site coolinaria.ro

Fii sef cu adevarat in bucataria ta!


Fii sef cu adevarat in bucataria ta! Increderea in propriile forte este un factor decisiv pentru a se inregistra succesul deplin in bucatarie, in acest mod fiind incurajate din start si experimentele curajoase si cu rezultate dintre cele mai bune, dar creandu-se in acelasi timp si o atmosfera mai relaxata in bucatarie, foarte benefica de altfel pentru prepararea adecvata a mancarii.

Observand la lucru bucatarii cu experienta, nu de putine ori vom putea descoperi modul transant si sigur in care ei introduc diverse ingrediente in cadrul etapelor succesive ale unei retete culinare, o astfel de determinare fiind asteptata si de la bucatarii incepatori, care vor castiga cu timpul o experienta culinara foarte bogata, daca au suficienta rabdare si nu se tem sa experimenteze mai in profunzime cu toate alimentele din fata lor.

- Unul dintre primele secrete ale artei culinare pe care il poti invata din start este sa nu te joci prea mult cu condimentele decat dupa ce ai acumulat suficienta experienta, dar in acelasi timp sa mizezi constant pe zeama de lamaie, sare si hrean pentru a potenta la maximum aromele preparatelor tale favorite;

- In al doilea rand, pentru a invata totul pe viu si in mod temeinic, va fi nevoie sa te deprinzi sa gusti din bucatele gatite de tine pe masura ce le prepari, in acest mod stiind la momentul oportun daca ai introdus tot ce trebuia in reteta aleasa de tine si de asemenea invatand sa te increzi si in propriile tale instincte de bucatar;

- O greseala specifica pentru incepatori este ignoranta lor completa cu privire la functia grasimilor si a uleiurilor vegetale la gatit, din acest motiv multa lume deprinzand din start obiceiuri culinare foarte proaste, precum prajirea legumelor in ulei incins, rumenirea carnii in unt sau ulei si asa mai departe. In realitate insa grasimile si/sau uleiurile se introduc mai mereu doar la finalul retetei culinare, ele fiind mai degraba privite ca un "condiment" si nu ca un ingredient de nelipsit al retetei culinare;

- Un alt secret al marilor bucatari, pe care pana si gospodinele cu mare experienta la gatit il ignora complet este legat de modul de procesare a ingredientelor la gatit, nefiind decat foarte rar nevoie sa tocam marunt ceapa, usturoiul si alte legume si fiind, dimpotriva, recomandat sa se taie acestea mai mare pentru a se potenta astfel gustul placut de la final al mancarii;

- Carnea, daca se introduce la gatit, poate fi nu de putine ori ceva mai grasa, dar asta nu inseamna ca nu e si buna pentru reteta noastra culinara. Pentru a scapa totusi de grasimile suplimentare, se poate fierbe mai mult carnea sau, alternativ, se poate prepara la gratar ori in tigaie pentru a se extrage toate aceste grasimi. Inainte de a o introduce la gatit, va fi insa nevoie sa o si scurgem de tot surplusul de grasimi;

- In prezent, piata ne pune la dispozitie o gama foarte variata de ustensile si recipiente de gatit, multe dintre acestea fiind insa mai degraba jucarii frumoase decat ajutoare de nadejde, tot ustensilele din fonta ramanand si pe viitor cele mai durabile si mai eficace "scule" pentru prepararea mancarii;

- Foarte putini bucatari stiu acest lucru, dar este posibil sa rumenim foarte bine legumele si alte ingrediente si la cuptor si nu neaparat in tigaie, daca vom incinge cuptorul mai inainte la maximum si abia apoi vom plasa pentru minute bune ingredientele noastra aici, intr-o tava mai mica, cu ulei vegetal si ceva condimente bine omogenizate. Apoi se pot folosi ingredientele bine rumenite in reteta culinara obisnuita, legumele pastrand mai multe din nutrimentele lor asa spre deosebire de prajirea lor in tigaie, la foc iute;

- Tot curajul in bucatarie va va ajuta sa nu dispretuiti nici metodele si secretele gatitului traditional, din acest punct de vedere sarea mare de bucatarie, jumarile de purcel, zeama de varza murata si multe, multe alte ingrediente putand sa va ofere satisfactii deosebite la prepararea meselor zilnice;

- Apa foarte rece este absolut necesara pe toata durata gatitului, fiind intotdeauna de folos sa avem la indemana ceva cuburi de gheata care sa ne ajute sa pastram la indemana un bol larg cu apa rece. Aici se vor tine, de exemplu, cartofii pai pentru a fi gatiti mai crocanti, aici se vor arunca legumele abia fierte pentru a le pastra astfel culoarea si nutrimentele originale si tot in apa rece vom putea tine si orice alt aliment pentru a preveni astfel degradarea sa prin expunere directa la temperatura camerei;

- Un piure gustos se poate prepara si in lapte sau in suc de citrice si nu doar in apa, iar cei care iubesc experimentele culinare nu s-au temut sa incerce chiar si ceaiul verde tot pentru a prepara un piure de exceptie;

- Nu in ultimul rand, increderea in propriile forte la gatit ne va invata sa nu fim nici prea risipitori cu ingredientele noastre si de asemenea ne va ajuta sa nu facem risipa nici cu apa, energia electrica sau alte utilitati. Experimentul culinar nu presupune implicit si lipsa de organizare si este pe ansamblu un joc placut, care va face gatitul o activitate dorita si cautata de voi si nicidecum o corvoada zilnica de care e mai bine sa te lepezi definitiv.

Autor:  Lucia Mihailescu