Site coolinaria.ro

Alimente care ajuta la un mai bun control al zaharului din sange


Alimente care ajuta la un mai bun control al zaharului din sange Pentru diabetici si toate persoanele care sufera de niveluri fluctuante ale zaharului din sange, numai alimentatia corecta poate face diferenta intre o stare crescuta de bine si boala, existand din fericire multe alimente sanatoase, care pot echilibra multumitor zaharul din sange, ajutand astfel din plin si fara cheltuieli prea mari la mentinerea unui stil normal de viata.

Organismul uman recunoaste de obicei asemenea alimente ca fiindu-i prielnice si poate sa trimita semnale pozitive imediat dupa ce intra in contact cu aceste alimente, fiind de aceea deloc gresit sa se acorde atentie si propriilor instincte atunci cand se selecteaza hrana optima pentru combaterea unei astfel de grave probleme de sanatate.

Medicii amintesc cu precadere alimentele care trebuie eliminate de la o asemenea dieta si mai rar cele care ar trebui introduse in meniurile zilnice, iar acest lucru se poate datora si faptului ca specialistii in medicina cunosc faptul ca nu toata lumea va tolera bine aceleasi alimente benefice pentru echilibrarea zaharului din sange, fiecare organism avand un specific al sau si din acest motiv fiind bine sa se selecteze mai atent astfel de alimente, in acord si cu semnalele trimise de organism si nu doar ascultandu-se de sfaturile si recomandarile altor persoane.

Zaharul, grasimile saturate ori alimentele prea sarate nu au desigur ce cauta la o dieta care sa ajute la un mai bun control al zaharului din sange, dar la fel de nocive se pot uneori dovedi chiar si fructele, cerealele procesate si unele legume, si asemenea alimente putand sa contina prea multe substante toxice pentru un organism si asa suprasolicitat de excesele facute in trecut.

Exista totusi si unele alimente general recunoscute ca avand un efect pozitiv asupra reglarii zaharului din sange la toata lumea, lista acestor alimente fiind din fericire suficient de lunga incat sa fie posibila o buna diversificare si alternare a lor in meniurile zilnice ale persoanelor care sufera din cauza dezechilibrelor cauzate de zaharul din sange:

1. Graul integral si faina integrala din grau
Ajuta foarte mult pe cei care sufera de hiperglicemie sau alte afectiuni similare si ofera suplimentar si multe vitamine si minerale necesare organismului uman. Graul integral nu va reduce spectaculos nivelul zaharului din sange, dar echilibreaza multumitor acest proces si trebuie sa fie de aceea prezent in alimentatia zilnica.

2. Merele
Dispretuite si uitate adeseori, merele sunt fructe bune la toate bolile si pot schimba complet starea generala de sanatate daca se consuma cu moderatie si in fiecare zi. Desigur ca nu varietatile de mere bogate in zahar pot fi preferate pentru un mai bun control al zaharului din sange, dar in mare este foarte bine sa se introduca si aceste fructe la dieta pe termen lung.

3. Legumele boabe
Mazarea, fasolea, nautul sunt toate alimente care pot fi consumate cu placere, in preparate diverse, avand un rol esential pentru stabilizarea nivelurilor zaharului din sange. Nu este recomandat excesul, dar se pot introduce macar de 3 ori pe saptamana in alimentatie cu efecte dintre cele mai pozitive.

4. Broccoli
Poate ceva mai scumpe decat alte legume, buchetele de broccoli pot fi totusi procurate la aproximativ 1 euro per 500 grame si se pot consuma cat mai putin gatite la 1-2 mese saptamanal, oferind un ajutor nepretuit pentru diabet, hiperglicemie, inflamatii si alte afectiuni suparatoare.

5. Usturoiul si ceapa
In mod special usturoiul s-a dovedit a fi de mare ajutor pentru echilibrarea zaharului din sange, putandu-se de aceea consuma macar 2-3 catei de usturoi zilnic chiar si daca va fi ceva mai neplacut pentru persoanele din jurul nostru. Nu se recomanda totusi excesele la masa deoarece usturiul poate genera si efecte secundare de nedorit.

6. Tofu si alte produse din soia
Mai greu de procurat, asemenea produse se gasesc totusi in magazinele cu profil BIO si chiar la unele farmacii cu produse naturiste, aici existand o oferta destul de variata de salamuri, branzeturi, boabe organice si alte alimente obtinute din culturi de soia netratate cu substante chimice si nemodificate genetic.

7. Carnea de peste
Consumata cu moderatie si pe cat posibil neprajita ci gatita la cuptor sau fiarta, carnea de peste s-a dovedit adeseori a fi de folos pentru reglarea insulinei, prevenind in acelasi timp si multe dintre inflamatiile de alta natura ale organismului uman.

8. Condimente aromate
Scortisoara, nucsoara sau cuisoarele pot aduce un plus de sanatate, consumate in cantitati mici la mesele zilnice, in special scortisoara dovedindu-se si prin studii stiintifice ca poate ajuta mult la controlul zaharului din sange.

9. Condimentele picante
Ardeii iuti, boia de ardei iuti, pasta de chili, piperul si alte condimente picante pot fi si acestea de folos daca se consuma alternativ cu condimentele aromate si, desigur, nu in cantitati mari ci cu masura.

10. In sfarsit, schinduful (trigonella foenum-graecum) se gaseste in ultima vreme tot mai usor si in comertul romanesc si este considerat in prezent unul dintre cele mai utile produse alimentare pentru reglarea zaahrului din sange. Se consuma conform recomandarilor medicului si va ajuta mult persoanele aflate in suferinta.

Autor:  Lucia Mihailescu