Site coolinaria.ro

De cate proteine avem nevoie zilnic?


De cate proteine avem nevoie zilnic? Proteinele si necesarul zilnic de proteine sunt concepte des vehiculate in prezent, dar numai persoanele neinformate pot sustine ca ar sti bine despre ce vorbesc intrucat nici macar cercetatorii experimentati nu se pot inca pronunta ferm asupra acestei probleme de alimentatie.

In general este recomandata zilnic mentinerea unei proportii de 0,8 grame proteine pe kilogram de masa corporala, dar sursa obtinerii acestor proteine poate fi deosebit de diversa recomandandu-se eliminarea sau reducerea alimentelor care contin carbohidrati obtinuti in laborator precum painea alba, orezul alb ori bauturile dulci carbogazoase.

Paradoxal s-a descoperit ca o dieta axata pe cresterea numarului de proteine poate avea efecte benefice asupra sanatatii, dar cu conditia alegerii acelor alimente sarace in calorii care ofera totusi suficiente proteine incat sa se atinga echilibrul optim pentru organismul uman.

Astfel de diete bogate in proteine sunt recomandate doar persoanelor sanatoase si nicidecum celor bolnavi de diabet sau de afectiuni ale rinichilor cand, dimpotriva, reducerea proteinelor poate ajuta la mentinerea unei stari buna de sanatate. Ca surse recomandate de obtinere a proteinelor sarace in calorii sunt indicate carnea de peste si de pasare si legumele cu bob precum fasolea si mazarea. Carnea de porc este prea bogata in grasimi pentru a putea fi introdusa in dieta zilnica fara riscuri majore pentru sanatate.

DUlciurile si produsele de patiserie contin si acestea un continut prea mare de calorii, iar daca se doreste urmarirea unei diete bazata pe proteine atunci acestea pot fi procurate din alte surse unde grasimile sunt mai putine. Nu exista o diferenta intre proteinele vegetale sau animale din acest punct de vedere, pericolul fiind cantitatea prea mare de calorii care pot fi asimilate odata cu aportul de proteine.

De aceea este bine ca inainte de a opta pentru o astfel de dieta sa fie selectate acele alimente sarace in grasimi precum cerealele integrale, fasolea, varza, mazarea, carnea de peste si de pasare si alte produse, in principal de origine vegetala, care nu prezinta un risc pentru cresterea in greutate. Tot din acest punct de vedere se recomanda si cantitati mici de uleiuri alimentare, zahar si sare in prepararea tuturor meselor zilnice pentru a se preveni orice dezechilibru de sanatate care poate aparea in urma exceselor alimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu