Site coolinaria.ro

Recomandari si interdictii de bun-simt pentru dieta femeilor gravide


Recomandari si interdictii de bun-simt pentru dieta femeilor gravide Medicii fac o treaba foarte buna informand gravidele in detaliu asupra tuturor masurilor utile de luat pentru o persoana aflata in situatia lor, dar asemenea sfaturi nu sunt intotdeauna urmate cu strictete si de aceea este bine sa amintim si aici care sunt recomandarile acestea si de ce sunt atat de important de urmat:

1. Acidul folic este un supliment esential pentru dieta gravidelor, dar statisticile sunt destul de alarmante, aratand faptul ca multe femei gravide nu beneficiaza de acest supliment si de aceea pun adesea in pericol sanatatea si dezvoltarea ulterioara a bebelusului.

2. Mamicile din generatiile mai tinere tin cu tot pretul sa arate la superlativ chiar si atunci cand sunt gravide si ele chiar adopta cure de slabit pe durata sarcinii, lucru deloc recomandat de medici si foarte riscant atat pentru mama cat si pentru bebelus.

3. La polul opus, multe gravide cred ca e bine sa isi suplineasca alimentatia cu calorii pentru a face mai bine fata sarcinii insa nu este recomandat sa se mareasca in primul rand caloriile la dieta unei gravide ci mai degraba sa se mareasca aportul de nutrimente sanatoase printr-o mai mare diversificare a preparatelor zilnice.

4. Consumul marit de sare este nociv pentru sanatate, dar a renunta complet la sare mai ales pe durata sarcinii este gresit, sarea oferind si cantitati minime de iod la dieta, acest mineral fiind deosebit de important pentru sanatatea bebelusului. Alaturi de sarea de bucatarie, alte surse bune de iod sunt ouale, legumele, fructele de mare, pestele in ulei, iaurtul si capsunile.

5. Magneziul este un alt mineral neglijat la dieta gravidelor, iar deficienta de magneziu poate din pacate cauza fie nasterea prematura, fie chiar si avortul spontan si de aceea se recomanda sa se consume regulat atat alimente bogate in acest mineral cat si produse fortificate cu magneziu.

6. Gravidele nu ar trebui sa consume deloc alimente preparate la gratar sau prin prajire si nici alimente usor perisabile, de preferat fiind ca ele sa opteze pentru metode sanatoase de gatit si pentru alimente bine spalate, gatite si servite impecabil, in conditii de maxima igiena.

7. Fierul este de nelipsit in alimentatia gravidelor, medicii chiar recomandand cantitati mai mari pentru femeile aflate in aceasta situatie si fiind de aceea nevoie si de suplimente cu fier.

8. Vitamina A reprezinta o mare problema pentru dieta femeilor gravide, fiind intru totul recomandate mesele cu produse bogate in aceasta vitamina, dar nu si suplimentele din farmacii care pot crea toxicitate in organism si face mult rau fatului.

9. Calciul este un alt mineral esential pentru alimentatia gravidelor, aici zarzavaturile, legumele si lactatele fiind suficiente pentru a asigura necesarul zilnic, dar nu si atunci cand exista o intoleranta la asemenea produse. In asemenea situatii, medicii vor trebui sa recomande surse alternative de procurare a calciului si chiar si suplimente alimentare.

10. In sfarsit, alcoolul si cafeaua pot face mult rau bebelusului si trebuie eliminate complet de la dieta unei gravide, o ceasca mica de cafea mai fiind uneori permisa, dar nu si alcoolul care poate fura mult din necesarul zilnic de vitamine si minerale.

Autor:  Lucia Mihailescu