Site coolinaria.ro

Cateva trucuri bune de gatit, menite sa reduca caloriile zilnice de la dieta voastra


Cateva trucuri bune de gatit, menite sa reduca caloriile zilnice de la dieta voastra Alimentele sarace in calorii sunt in trendul alimentar al ultimilor ani si inca pe buna dreptate datorita ajutorului nepretuit pe care il pot oferi pentru mentinerea unei bune greutati corporale, dar multa lume a inceput sa se planga deja de faptul ca nu intotdeauna astfel de alimente pot fi si introduse in retete gustoase, bucatarul fiind astfel fortat sa apeleze si la zahar, grasimi sau sare, adica la ingrediente deloc sanatoase pentru organismul uman.

Maestrii culinari ne ofera insa solutii excelente si in aceasta privinta, ei recomandandu-ne sa apelam la substitute mai sanatoase pentru a reduce caloriile in meniurile zilnice, dar si pentru a adauga un plus de nutrimente foarte valoroase si de bun augur pentru starea noastra de sanatate. In acest mod, se vor obtine preparate gustoase chiar si cu alimentele mai sarace in calorii, care la final ne vor imbia la fel de mult prin gustul si aroma lor ca si mancarurile consistente si pline de calorii.

1. Laptele nedegresat, asa cum il procuram de la tarani, este plin de grasimi, si va fi de folos pentru copii si adolescenti, daca este procurat din surse sigure si certificate, dar altfel laptele degresat ramane o alternativa mult mai sanatoasa pentru prepararea unui piure de cartofi, a unui pilaf de orez ori pentru diverse prajituri si copturi de casa.

2. Smantana si frisca de origine animala sunt foarte gustoase si imbietoare, dar nicidecum sanatoase, putand sa fie consumate doar ocazional. Alternativa lor sanatoasa ramane iaurtul simplu sau iaurtul dulce, un bucatar priceput facand minuni la gatit chiar si atunci cand nu gateste cu frisca sau smantana.

3. Carnea tocata, atat de gustata de multa lume datorita preparatelor delicioase care pot fi gatite cu ajutorul ei, nu este deloc sanatoasa pentru noi, dar vom continua sa o consumam des in absenta unor solutii de compromis. Carnea tocata se poate totusi procesa pe loc, la macelarie, iar daca vom alege mai degraba felii de carne de curcan, vita ori chiar si carne de porc, dar fara grasime, atunci si bucatele noastre vor fi cu ceva mai sanatoase decat inainte.

4. Ouale sunt sanatoase si chiar si medicii le recomanda pentru consumul zilnic, dar nu si celor care au colesterolul mare. De aceea, se pot folosi mai des albusurile de la oua pentru prepararea de mese mai sarace in calorii, iar oul intreg se poate consuma si acesta, dar ceva mai rar.

5. Maioneza este de asemenea un ingredient delicios care poate fi preparat si acasa, dar nu este insa si sanatoasa pentru noi. Au aparut totusi in comert si variante destul de gustoase de maioneza saraca in grasimi, iar daca nici acestea nu va convin atunci preparati-va singuri o pasta din boabe de mustar si folositi-o pe aceasta la gatit deoarece este net superioara maionezei prin proprietatile sale nutritive.

6. Otetul alimentar alb nu e nici acesta considerat in prezent ca un ingredient sanatos, putand sa genereze boli de piele si chiar sa produca inflamatii in organism. Alternativele sale sanatoase sunt otetul balsamic, putin cam scump, dar si zeama proaspata de lamaie, care e si ieftina si e si foarte sanatoasa.

7. Ciocolata este de asemenea gustoasa si dorita des la masa, dar nu toate sortimentele de ciocolata din comert sunt si recomandate pentru gatit. In mod alternativ, se poate apela la pudra organica de cacao sau oricum la pudra de cacao naturala, aceasta alegere fiind mult mai sanatoasa pentru preparatele voastre favorite.

8. Sarea nu ajuta deloc la mentinerea unei sanatati bune, dar in prezent se poate apela mai des la sarea cu potasiu si nu cu sodiu, la sarea de usturoi sau la sarea de mare, toate alternative excelente mai ales daca nu crestem cantitatile de sare folosite zilnic la gatit.

9. Zaharul este unul dintre marile pericole pentru greutatea si sanatatea noastra insa mai nou au aparut substitute naturale excelente pentru zahar, unele cu zero calorii, iar altele cu foarte putine calorii. Extractul din stevie dulce, siropul organic de yacon, turbinado sau chiar si mierea de albine sunt mai sanatoase de zeci de ori decat zaharul rafinat obisnuit.

10. In sfarsit, sosurile cu zeama de carne, grasimi diverse, unt, maioneza sau alte ingrediente grele ar trebui inlocuite mai des cu sos de rosii, sosuri dulci-acrisoare din citrice si fructe sau alte sosuri usoare, acestea fiind si mai sarace in calorii, dar si mult mai sanatoase.

Autor:  Lucia Mihailescu