Site coolinaria.ro

Bucataria ta si curatenia de primavara


Bucataria ta si curatenia de primavara Nu putem intampina primavara fara o curatenie desavarsita in bucatarie, acum fiind momentul cel mai propice pentru a pregati intregul spatiu de gatit pentru a face fata avalansei de bacterii si microbi care apare dupa fiecare iarna grea, cand dezghetul si abundenta de apa incurajeaza dezvoltarea masiva de agenti periculosi pentru sanatatea noastra.

Curatenia in bucatarie incepe intotdeauna cu ariile cele mai accesate, acolo unde se prepara mancarea, plita sau aragazul pentru gatit, chiuveta si toate accesoriile sale precum si spatiile de depozitare a alimentelor. Praful si mucegaiul trebuie astfel obligatoriu indepartate mai inainte de a se trece la curatenia de profunzime.

Pasul urmator presupune golirea completa a dulapurilor, sertarelor si rafturilor si curatarea lor temeinica cu solutiile cele mai bune pe care le avem la indemana, apelul la bicarbonat de sodiu, suc de lamaie, otet alimentar si alte dezinfectante casnice fiind la fel de eficient ca si utilizarea solutiilor din comert. Atentie insa sa nu se foloseasca acum solutii antibacteriene deoarece acestea pot creste rezistenta bacteriilor daca sunt folosite la curatenia in profunzime.

Bacteriile oricum vor exista si pe viitor, inmultindu-se intr-un ritm rapid in toate ariile folosite ale bucatariei, dar otetul alimentar si solutiile concentrate cu bicarbonat de sodiu pot ucide in scurta vreme coloniile mai vechi de bacterii, permitand ulterior depozitarea si procesarea igienica a alimentelor pentru gatit. Inclusiv frigiderul trebuie curatat la fel de temeinic cu solutii care ucid bacteriile, aici lucrurile fiind din fericire mai simple deoarece oricum cei mai multi bucatari isi dezinfecteaza frigiderul periodic si la intervale scurte.

Camara de alimente si alte spatii de depozitare trebuie debarasate de toate produsele vechi, aici fiind incluse si condimentele, prafurile pentru gatit, zaharul intarit, legumele si fructele care pot genera mucegai precum si multe dintre produsele de bacanie a caror termen se apropie de data expirarii. O idee foarte buna este si rearanjarea tot acum a rafturilor si altor arii de depozitare a alimentelor pentru un acces mai usor si o aerisire superioara, care sa permita depunerea alimentelor intr-un loc racoros, dar nu si umed sau expus luminii.

Toate textilele, carpetele si materialele din plastic prezente in bucatarie pun un grad crescut de risc pentru igiena alimentara, aici trebuind insistat si schimbate acelea dintre ele care nu mai prezinta nici un aspect ideal si nici nu mai pot fi curatate adecvat din cauza uzurii si a folosintei lor indelungate. Gresia si faianta sunt din acest punct de vedere mult mai simplu de intretinut, iar suprafetele de gatit din materiale similare de asemenea vor fi mai usor de igienizat decat alte categorii de materiale.

Vesela, tacamurile si recipientele folosite la gatit ar trebui sa fie si acestea sortate si aruncate toate cele care nu mai corespund din punct de vedere a igienei alimentare. In special acelea care sunt fabricate din plastic sau contin plastic merita o atentie speciala, la fel stand lucrurile si cu recipientele de gatit care arata semne de aparitie a ruginei sau care au fost zgariate ori arse peste masura.

Cutitele folosite la gatit si taierea painii sunt esentiale pentru bunul mers al lucrurilor in bucatarie, primavara toate lumea trebuind sa mearga si pe la tocilar ca sa isi ascuta foarte bine toate cutitele si sa le repare pe cele care pot genera accidente, alternativ putandu-se procura un set complet de cutite mai bune decat cele folosite anterior.

Spatiul de depozitare a resturilor menajere cere o igienizare completa si periodica, iar galetile si cosurile de gunoi trebuie si acestea schimbate periodic deoarece nu sunt construite din materiale deosebit de calitative si nici nu presupun vreo investitie uriasa. In aceasta arie, este bine sa fie prezente mereu si binecunoscutii saci de gunoi, care vor permite sigilarea si depunerea in conditii civilizate a resturilor menajere la tomberon.

Detergentul de vase se impaca foarte bine cu otetul alimentar in concentratie mai mare si poate fi folosita cu mare succes aceasta solutie casnice pentru curatarea si igienizarea multor arii ale bucatariei. Inclusiv recipientele pentru gatit pot scapa mai bine de bacterii daca, alternativ, se va apela uneori si la otetul alimentar.

Feliile groase de lamaie sunt o alta solutie pentru igienizare si dezinfectare, in mod special suprafata de gatit si partile metalice de la chiuveta sau din alte zone ale bucatariei putand sa fie frecate temeinic cu felii groase de lamaie, astfel oferindu-se suplimentar si un aspect stralucitor pentru tot spatiul de gatit.

Pentru curatenia de primavara, nu doar bucatarie trebuie protejata de bacterii, dar si organismul celor care desfasoara aceasta activitate, acum recomandandu-se puternic portul manusilor pentru bucatarie, apelul la filtre de aer si chiar protejarea ochilor de sporii de mucegai, de praf si de alti agenti de poluare. Bucataria trebuie sa arate la final stralucitor de curata, astfel incat startul la inceput de primavara sa fie demarat sub cei mai buni auguri si bucatele sa guste mai bine stiindu-se ca sunt si mai sanatoase si pazite de bacterii si microbi de tot felul.

Autor:  Lucia Mihailescu