Site coolinaria.ro

Masurarea ingredientelor


Masurarea ingredientelor Probabil stii si tu ca, secretul reusitei in bucatarie este, pe langa talent si multa rabdare, masurarea corecta a ingredientelor. Acesta a fost primul meu inconvenient la inceputurile experimentelor mele culinare, cand nu cunosteam semnificatia expresiilor de genul "faina cat cuprinde", "drojdie cat o nuca" sau "un praf de sare". Dar treptat, cu ajutorul mamei mele si uneori a paharului gradat, am reusit sa le inteleg si acum vreau sa te ajut si pe tine impartasindu-le.

Cand intalnesti intr-o reteta "o priza de sare" sau "un praf de sare" ( a pinch of salt in retetele americane) inseamna cantitatea pe care o prindem in trei degete. Ne putem referi si la alte condimente, nu doar la sare. "Un varf de cutit de sare" e chiar echivalentul cantitatii de sare pe care o poti lua pe varful unui cutit (cel cu varful rotund).

Poate vei consulta caietele vechi de retete ale mamei sau bunicii tale si atunci vei da cu siguranta peste expresia "drojdie cat o nuca". Aceasta este echivalentul a 50 grame, mai exact un cubulet de drojdie proaspata din comert. Pentru 1kg de faina este suficient sa adaugi 50g de drojdie proaspata, iar daca vrei sa folosesti uscata ajung 2 pliculete (a cate 7g).
"Faina cat cuprinde", sau "faina cata cere compozitia", inseamna ca vei pune faina treptat, in ploaie. La inceput pui faina astfel incat sa obtii o pasta, apoi pui treptat faina si omogenizezi in timpul asta. incetul cu incetul aluatul va lua o forma, nu va mai cere faina si se va dezlipi de peretii vasului in care framantam.

"Un pumn de orez" inseamna cantitatea de orez pe care o prinzi intr-o mana, sau ca sa fiu mai exacta, 3-4 linguri pline.

Unele retete prezinta cantitatile necesare in grame, iar altele in linguri. Iata mai jos o lista:
Faina

- o lingurita (a teaspoon)= 7 g
- o lingura rasa= 15 g
- o lingura cu varf (a table spoon)= 25 g
- o cana (a cup)= 150-200 g
Zahar tos

- o lingurita= 7 g
- o lingura= 25 g
- o cana= 250 g
- o ceasca de cafea= 125 g
Lapte

-o lingurita= 5ml
- o lingura= 20 ml
- o cana= 250ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
Apa

- o lingurita= 5 ml
- o lingura= 15 ml
- o ceasca de cafea= 125 ml
- o cana= 200 ml

Asadar, pentru reusita prepararii bucatelor tale, este bine sa respecti cantitatile exacte din retete. Spor la gatit!

Autor:  Simona Stefanuca