Site coolinaria.ro

Topul celor mai sanatoase condimente pentru gatitul zilnic


Topul celor mai sanatoase condimente pentru gatitul zilnic Condimentele asigura un gatit de exceptie chiar si in absenta multor ingrediente de baza si merita toata atentia noastra atunci cand ni le procuram, fiind mai bine sa se achizitioneze condimente de prima calitate si in cantitati mai mici decat sa se opteze pentru condimente comune, care nu se remarca nici printr-o aroma originala si nici printr-un gust deosebit.

Din toata lista condimentelor disponibile in prezent pe piata romaneasca, unele se remarca prin proprietati deopotriva culinare si terapeutice, acestea mai ales putand sa fie introduse frecvent la gatit pentru potentarea gustului si aromelor, dar si pentru obtinerea unui plus de sanatate prin alimentatie. Cele proaspete sunt, de cele mai multe ori, superioare celor uscate insa nu totdeauna acest lucru va fi si valabil:

1. Usturoiul
Verde sau uscat, usturoiul sustine minunat sistemul imunitar, combate infectiile si chiar cancerul, reduce hipertensiunea si colesterolul si da de fiecare data un gust bun mancarii.

2. Ceapa
La fel ca si usturoiul, ceapa stimuleaza sistemul imunitar si este un excelent remediu pentru combaterea inflamatiilor din organism. Are bune proprietati detoxifiante si poate fi introdusa la cele mai variate feluri de mancare.

3. Sarea de mare
Mult mai sanatoasa decat sarea de masa obisnuita, sarea de mare este bogata in minerale diverse si, paradoxal, contribuie mult la hidratarea optima la nivel celular. Varietatile cele mai sanatoase sunt cele procesate mai putin, de culoare gri sau roz, si acestea merita introduse in cantitati moderate la gatitul zilnic.

4. Oregano
Similar cu ceapa si usturoiul, oregano combate eficient infectiile din organism, avand excelente proprietati antimicrobiene. Da un gust minunat mancarii si nu e nevoie decat de cantitati mici pentru a se prepara mese de mare efect. Din acest motiv se recomanda sa se procure cele mai bune varietati ale sale de pe piata.

5. Coriandru
Boabele de coriandru sunt unul dintre cele mai bune remedii antiinflamatorii si previn nu doar infectiile, dar si parazitii. Deoarece au un parfum mai puternic, se recomanda intotdeauna combinarea lor la gatit cu suc proaspat de lamaie sau suc de portocale, acolo unde este posibil.

6. Semintele de telina
Numai bune de presarat peste preparatele la cuptor sau in supe si ciorbe, semintele de telina reusesc sa echilibreze rapid aciditatea organismului si pot fi introduse mai ales la preparatele cu o aciditate crescuta pentru a genera o stare de bine crescuta la finalul meselor.

7. Ghimbirul

Cu adevarat un condiment binecuvantat, radacina de ghimbir a patruns relativ recent pe piata din Romania, si este net superioara oricaror alte varietati uscate ale acestui condiment. Are proprietati antiinflamatorii, ajuta la digestie, distruge parazitii cand se consuma mai des si poate fi adaugata la mancare sau gatita separat sub forma de ceaiuri, sucuri naturale ori in marinata la borcan.

8. Chimenul si curcuma
Ambele, condimente cu puternice proprietati antioxidante, chimenul si curcuma previn cancerul si regleaza foarte bine nivelul zaharului din organism, fiind potrivit de introdus mai ales la preparatele picante, unde vor mentine aciditatea la un nivel optim, conferind un gust placut mancarii si completand minunat alte condimente.

9. Rosmarinul
Un alt condiment cu certe proprietati antioxidante, rosmarinul merge bine la mesele de legume si in special la cele cu rosii si merita procurat mai ales in stare proaspata. Din fericire, poate fi usor cultivat si in apartament si este de ajuns o crenguta mica sau cateva frunzulite pentru un gatit corect.

10. Cimbrul
O planta cu bune proprietati antibacteriene, cimbrul este un ajutor de nadejde pentru stimularea digestiei si o bigata sursa de antioxidanti. Merge bine deopotriva la mesele vegetariene cat si la unele mese de carne.

11. Piperul cayenne
Excelent stimulator al sistemului imunitar, piperul cayenne ajuta circulatia sangelui, are multi antioxidanti si multe efecte pozitive pentru sanatate. Mesele de legume primesc un plus intotdeauna prin adaugarea unor cantitati mici din acest condiment.

12. Scortisoara si cuisoarele
Incarcate cu antioxidanti, cele doua condimente aromate ofera multiple beneficii pentru sanatate, pot fi adaugate la cafea in cantitati mici si regleaza bine nivelul zaharului din sange.

Autor:  Lucia Mihailescu