Site coolinaria.ro

Ce mai gatim primavara aceasta?


Ce mai gatim primavara aceasta? Odata cu natura, propriul nostru organism cunoaste o puternica revitalizare la inceput de primavara, iar daca intelegem acest lucru si ii si raspundem pe masura, schimband atat obiceiurile noastre alimentare, cat si pe cele care tin de stilul general de viata, vom beneficia din plin de aceasta renastere a intregii firi, luptand astfel mai eficace cu bolile pe care deja le avem si prevenind altele, care stau la panda pentru a ne lovi atunci cand organismul nostru se doveste a fi incapabil sa se apere prin fortele sale proprii.

Nu e deloc fortat din acest motiv ca primavara sa introducem din abundenta in alimentatia noastra multe verdeturi, precum si legume de sezon, apeland in egala masura si la alte alimente din surse vegetale, dar si la unele ceaiuri si plante cu efect detoxifiant. Spanacul, salata verde, urzicile, patrunjelul, ceapa verde, ridichile, busuiocul proaspat etc. sunt nelipsite de la dieta de primavara, dar nu si suficiente pentru o alimentatie echilibrata si de aceea alte sugestii ne pot ajuta suplimentar sa completam alimentatia noastra de primavara cu preparate deopotriva de gustoase pe cat sunt de nutritive:

1. Fasole si alte legume boabe
In special pentru alimentatia femeilor, asemenea produse sunt calduros recomandate, oferind la dieta multe proteine, dar si necesarele vitamine din gama B, care vor echilibra foarte bine organismul. Legumele boabe se gatesc foarte simplu, nu necesita deloc cantitati mari de grasimi vegetale si, ce e mai important, nu sunt bogate in calorii decat daca se gatesc cu sosuri ori cu mult ulei vegetal.

2. Broccoli si conopida
Putin mai scumpe decat alte produse din categoria lor, aceste legume pot fi consumate destul de des pe tot parcursul saptamanii si vor avea un rol esential in detoxifierea si intretinerea proceselor vitale din organism. Se gatesc rapid, pot fi, la alegere, doar preparate la aburi sau prajite si, in ciuda aparentelor, pot constitui un fel de mancare consistent si sunt o sursa excelenta de antioxidanti.

3. Sparanghelul
O tratatie pentru zile mari, sparanghelul este demn de luat in considerare pentru mesele de sfarsit de saptamana, in magazine pretul de anul acesta fiind mult mai mic decat in anii trecuti, astfel incat aproape oricine isi poate procura si acest produs de exceptie pe care sa il consume macar o data pe saptamana.

4. Anghinarea
O leguma nu prea des prezenta la mesele noastre obisnuite, anghinarea ofera multe fibre alimentare, acid folic si vitamina C in cantitati mari, iar cei care au gatit deja cu acest ingredient stiu ca se preteaza de minune la nenumarate retete culinare si nici gustul sau nu este de lepadat. Preturile nu sunt mari, insa, exceptand produsele la conserva, anghinarea se gaseste destul de greu pe piata agro-alimentara din Romania.

5. Orezul alb si orezul brun
Un aliment banal si aproape ignorat din aceasta cauza, orezul este foarte util pe toata durata primaverii si ajuta multumitor la detoxifierea organismului. Daca se foloseste orez de calitate la gatit, atunci si preparatul final va fi mai gustos, nefiind acum nevoie deloc de grasimi, dar fiind binevenite condimentele sanatoase si putandu-se uneori substitui apa cu suc de portocale si putin suc de lamaie, lapte degresat si chiar cu ceai verde.

6. Salate
Piata agro-alimentara ofera in aceasta primavara nu doar necesarul spanac, dar si alte varietati de salata proaspata, in special marile magazine alimentare fiind foarte bine aprovizionate cu astfel de produse. Salatele pot fi adeseori preparate cu tot felul de seminte, nuci, uleiuri vegetale de prima calitate, legume sau pudra de proteine si pot constitui chiar si baza unei mese principale daca se stie cum sa se gateasca dupa o reteta plina de nutrimente.

7. Porumbul la conserva
Si acest produs este ignorat de catre cumparatorii din Romania, dar e bine de stiut ca porumbul bine conservat si lipsit de aditivi suspecti a fost dintotdeauna considerat a fi o excelenta sursa de antioxidanti. Porumbul la conserva poate fi introdus cu mare succes si in salate, si la gatirea altor preparate si este o optiune sanatoasa pentru dieta de primavara.

8. Cartofii dulci
Nici cartofii obisnuiti nu sunt o alegere gresita pe timp de primavara, dar cartofii dulci sunt mult mai indicati deoarece contin mai multe nutrimente si chiar pot fi utili pentru ameliorarea simptomelor multor boli ale prezentului nostru. Nu e nevoie sa se gateasca zilnic si nici nu se prea poate din cauza preturilor ridicate, dar cartofii dulci sunt totusi disponibili la preturi suficient de acceptabile incat sa si-i permita multa lume macar la 1-2 mese pe saptamana.

9. Sarmalute si ardei umpluti de post
Nu e exact cea mai inspirata alegere pentru o dieta de detoxifiere, insa exista si persoane care adora asemenea preparate si considera ca fara ele dieta de primavara este prea fada. Secretul obtinerii unui preparat mai bine echilibrat in nutrimente si in aceasta situatie este desigur apelul la marfa de calitate, dar si taierea mai mare a ingredientelor pentru umplutura, in acest mod pastrandu-se si multe nutrimente si obtinandu-se un gust si o aroma mult mai placute la final.

10. Fructe si apa plata
Deserturile cu mult dulce nu sunt recomandate primavara, nici copiilor, nici adultilor, acum fructele trebuind sa apara mai des la dieta pentru a se stimula mai eficient eliminarea toxinelor din organism. Pentru rezultate inca si mai bune, consumul marit de apa bine fiarta si filtrata va fi pasul urmator, in acest mod dieta de primavara fiind cu adevarat sanatoasa, iar noi mai supli si pregatiti sa facem fata tuturor eforturilor si pericolelor pentru sanatate care ne mai asteapta pe parcursul acestui an.

Autor:  Lucia Mihailescu