Site coolinaria.ro

Potentati gustul mancarii apeland si la marinate delicioase!


Potentati gustul mancarii apeland si la marinate delicioase! Marinatele si retetele culinare cele mai bune pentru prepararea lor vor fi la mare cerere in 2012, tot mai multa lume convingandu-se de faptul ca solutiile diverse de apa, sare si alte ingrediente pregatesc mult mai eficient carnea si alte alimente pentru un gatit delicios, dar si deosebit de igienic.

Marinarea alimentelor este recomandata inclusiv de catre nutritionisti si medici deoarece poate ucide garantat si bacteriile care mai contamineaza uneori produsele animale sau cele vegetale, marinarea fiind din acest motiv privita ca una dintre cele mai sanatoase metode de gatit.

Si marinatele, ca si alte alimente, au regulile lor de preparare, dintre acestea mai importante fiind:

- o marinata se lasa de regula la rece pentru cateva ore mai inainte de a se trece la pasii urmatori ai retetei culinare;

- marinarea alimentelor se face mai rapid la temperatura camerei, dar in acest mod se pot estompa unele arome, dorite in preparatul final;

- carnea de pasare si carnea de vita sau cea de porc nu se marineaza niciodata in acelasi recipient;

- intr-o marinata se pot folosi condimente la discretie, conform retetei culinare, dar nu trebuie sa se uite ca aroma lor va persista mai puternic in preparatul final, iar daca nu se doreste acest lucru atunci si cantitatea de condiment trebuie sa fie mai mica sau sa se renunte complet la unul sau mai multe condimente;

- carnea pierde sucurile/lichidele sale atunci cand este pusa la marinat, dar se si fragezeste foarte bine asa ca nu mai necesita timpi mari de gatit ori un aport de lichide ulterior;

- marinatele trebuie preparate exclusiv in recipiente largi din sticla si, mai rar, din plastic, dar niciodata nu este recomandat sa se apeleze la recipient metalice pentru prepararea unei marinate;

- solutia pentru marinata se foloseste doar o singura data si pentru o singura transa de alimente, iar daca se doreste marinarea altor alimente atunci se va crea din nou compozitia pentru marinata si nu se va refolosi acelasi lichid pentru mai multe transe;

- marinarea alimentelor se face doar asa cum recomanda reteta culinara, lasarea in exces a alimentelor la marinat putand sa le altereze complet gustul si aromele;

- in frigider sau in alte spatii racoroase de depozitare, produsele marinate rezista foarte bine chiar si pentru o intreaga saptamana;

- chiar daca se stie ca marinatele ucid eficient bacteriile, tot este o idee minunata sa se spele carnea sau produsele vegetale foarte bine mai inainte de a pune la marinat.

Retete foarte bune pentru prepararea marinatelor se gasesc din belsug atat in cartile de bucate, cat si in mediul electronic, inclusiv Coolinaria iesindu-va in intampinare cu mai multe astfel de retete numai bune pentru prepararea mancarii in maxime conditii de siguranta.

Toti cei care vor include pe viitor aceasta sanatoasa metoda de gatit la prepararea unora dintre mesele zilnice nu vor regreta absolut deloc aceasta alegere, deoarece marinarea alimentelor pregateste adecvat ingredientele pentru preparatul final, iar gustul si aromele sunt mult mai placute cand se apeleaza la produse marinate decat atunci cand se gateste cu produse obisnuite.

Autor:  Lucia Mihailescu