Site coolinaria.ro

Secrete ale prepararii carnii de pasare


Secrete ale prepararii carnii de pasare Carnea de pasare sta la baza unor preparate delicioase si poate fi gatita in cele mai variate feluri, dar este nevoie si de putina experienta culinara ca sa se obtina la final un fel de mancare gustos si sanatos. Aparent simplu de procesat si pregatit, carnea de pasare are totusi niste cerinte aparte care nu vor fi prezente in reteta culinara si care, daca nu sunt urmate intocmai, vor crea insatisfactii atat pentru bucatarul grabit cat si pentru cei care ii vor servi preparatele.

1. Trebuie inteles din start faptul ca procesul de congelare a carnii de pasare reduce mult din calitatea finala a preparatului culinar, din acest motiv fiind intotdeauna recomandat sa se gateasca in aceeasi zi in care a fost cumparata. O congelare suplimentara va aduce insa mai multe prejudicii calitatii produsului alimentar.

2. Cu cat mai putina umiditate este prezenta in carnea de pasare, cu atat mai dur va fi preparatul culinar. Din acest motiv, carnea de pasare se pastreaza ambalata ermetic, pentru a retine umiditatea si a fi numai buna de gatit.

3. Nu se recomanda indepartarea pielitei de pe carnea de pasare decat la final, dupa ce a fost gatita, deoarece astfel se vor mentine mai bine sucurile pe parcursul gatitului.

4. Atunci cand se gateste piept de pasare, este o idee buna sa se faca apel la folie de aluminiu pentru a se inveli carnea ermetic si abia apoi sa se puna in tava de copt. Folia se poate indeparta dupa aproximativ jumatate de ora, lasandu-se pieptul de pasare inca putin la rumenit, daca se doreste un aspect auriu al preparatului.

5. Temperaturile standard pentru gatirea carnii de pasare la cuptor sunt intotdeauna aceleasi, respectiv 165 grade Celsius si maximum 170 grade Celsius daca ne grabim. Multi bucatari insa utilizeaza temperaturi mai mari si de aceea carnea de pui este foarte uscata si fara sucuri la final.

6. Chiar si dupa incheierea procesului de gatit, carnea de pasare nu se taie pentru a fi servita ci se mai lasa putin sa se odihneasca, permitand astfel sucurilor sa se distribuie uniform.

7. Carnea de pasare se portioneaza totdeauna de-a lungul pentru a se pastra un aspect placut si neted al portiilor la servirea mesei.

8. Grasimile pot fi eliminate in buna masura din carnea de pasare, fara a se pierde sucurile, iar acest lucru se realizeaza cel mai bine prin rumenirea la protap ori prin gatitul adecvat la gratar, unde se poate stropi carnea ca sa nu se intareasca, iar grasimile se vor scurge pe parcursul gatitului.

9. Marinarea carnii de pasare este una dintre cele mai bune metode de pregatire a carnii pentru un preparat de exceptie. Astfel se scurteaza timpii de gatit si carnea va fi mult mai frageda si aromata, la alegere, cu condimentele dorite de bucatar.

10. Gatitul carnii de pasare sub capac dureaza mult mai mult decat gatitul in oala sau tigaia neacoperita.

11. Daca se rumenesc parti diferite ale unei pasari, atunci este indicat sa se gateasca in transe separate mai intai acelea care se rumenesc mai rapid, precum aripile sau pieptul, si abia apoi sa se rumeneasca separat pulpele sau copanelele.

12. Carnea de pasare este bine patrunsa si gatita adecvat atunci cand articulatiile se desprind foarte usor cand le verificam cu ajutorul unei furculite.

13. Carnea de pasare are nevoie de spatiu suficient pentru a se rumeni adecvat si de aceea nu este indicat sa se aglomereze bucatile de carne in tigaie sau in tava de copt.

14. Atunci cand se doreste stropirea carnii cu marinata, nu se foloseste niciodata marinata unde a fost pregatita carnea de pasare, ci se face o marinata separata pentru a nu se ruina preparatul culinar.

15. Carnea de pasare primeste foarte rapid aromele condimentelor folosite la prepararea sa si, de aceea, este indicat sa se faca apel la amestecuri complementare de condimente, care sa nu se neutralizeze in preparatul final.

Autor:  Lucia Mihailescu