Site coolinaria.ro

Preveniti mai eficace alergiiile voastre alimentare!


Preveniti mai eficace alergiiile voastre alimentare! Alergiile alimentare sunt periculoase in prezent deoarece nu genereaza tot timpul o reactie puternica din partea organismului ci mai degraba o stare constanta de disconfort peste zi, multa lume crezand din acest motiv ca sufera de vreo afectiune oarecare si chiar prezentandu-se la medic pentru aceasta, dar nerealizand de fapt ca sufera de o alergie alimentara, care se va opri imediat dupa ce se elimina produsele care genereaza o astfel de alergie.

Medicii nu reusesc decat cu mare dificultate sa puna un diagnostic corect in multe asemenea situatii si, de aceea, cade in responsabilitatea noastra sa testam periodic reactia organismului nostru la anumite categorii de alimente cunoscute pentru efectele lor alergene, in acest mod putand sa depistam chiar noi daca suferim sau nu de o alergie alimentara si sa luam imediat toate masurile care se impun pentru a imbunatati net starea noastra de sanatate.

Printre alimentele care pot cauza foarte frecvent alergii alimentare in grade diferite, se numara si alunele, semintele de susan, semintele de mustar, produsele din soia, lactatele, graul si produsele care il contin, fructele de mare si alimentele bogate in sulf (varza, broccoli, conopida). Reactiile organismului la asemenea produse sunt de regula localizate la nivelul sistemului digestiv si cel respirator, putandu-se astfel depista respiratia greoaie, dureri de stomac, balonare, disconfort genera, eruptii pe piele sau, mai rar, pierderea cunostintei si chiar socul anafilactic.

Ceea ce face periculoasa o alergie alimentara nedepistata la timp este modul agresiv in care aceasta alergie va afecta sistemul nostru imunitar, organismul confundand adesea unele dintre substantele alergene cu un agent toxic si reactionand violent, dar creand prin aceasta probleme suplimentare de sanatate. In timp, organismul va experimenta o scadere a capacitatii sale de aparare, iar diagnosticarea unei alergii alimentare este esentiala si din acest motiv.

Pentru a se evita totusi o alergie alimentara, chiar si atunci cand aceasta nu este inca diagnosticata, se impun unele masuri de precautie la cumparaturi si la prepararea meselor, prin asumarea acestora putand sa se inregistreze o imediata imbunatatire a calitatii vietii:

1. Toate alimentele cu efect alergen sunt prezentate consumatorilor ca atare prin eticheta produsului, noi trebuind de aceea sa ne facem un jurnal alimentar si sa observam daca ne simtim ciudat dupa consumarea repetata a unor astfel de produse. Pentru o eficienta ridicata, e bine sa nu consumam produse diferite cu efecte alergene, ci sa le testam pe rand pentru a descoperi mai rapid care este nociv si care nu pentru noi.

2. La cumparaturi, dar si acasa, este recomandat sa nu amestecam alimentele alergene cu cele care nu sunt aratate ca avand astfel de efecte negative, in acest fel noi reusind sa tinem mai strict evidenta tuturor produselor alimentare care credem noi ca ne cauzeaza o stare de sanatate slaba sau reactii mai puternice ale organismului nostru.

3. Odata ce suspectam sau descoperim ca avem o reactie negativa la consumul de alimente alergene, este recomandat sa oprim complet introducerea acestora la mesele zilnice si sa observam in continuare daca starea noastra de sanatate se imbunatateste sau ramane la fel si dupa asta.

4. Nu intotdeauna substantele alergene vor putea fi trecute pe eticheta produsului alimentar si de aceea nu uitati faptul ca painea si alte produse de brutarie, pestele si fructele de mare, lactatele si branzeturile, legumele cu continut ridicat de sulf sau alunele si unele seminte pot declansa alergii severe si incercati sa evitati asemenea produse chiar si daca nu se spune pe eticheta lor ca ar fi alimente cu grad de risc.

5. Substantele care cauzeaza alergii sunt de regula derivate ale proteinelor si, de aceea, toate alimentele care contin proteine vegetale sau animale in cantitati mai mari ar trebui puse sub semnul intrebarii. Astfel, ouale, branzeturile, lactatele, graul, soia, carnea, pestele sau fructele de mare sunt alimente care ar putea genera si anumite alergii ale voastre. Exceptie o fac legumele cu continut mare de sulf, care nu contin proteine in cantitati mari, dar pot si acestea sa genereze reactii alergice.

Daca temerile noastre cu privire la efectul negativ al unor categorii de alimente asupra organismului nostru se confirma, atunci e timpul sa ne prezentam imediat la medicul de familie pentru a solicita niste analize mai amanuntite in aceasta directie, noi avand deja informatii valoroase pe care sa le transmitem medicului, care va sti astfel ce trebuie facut.

In continuare, prin confirmarea pe cale stiintifica a reactiei noastre alergice la unele substante din alimente, ni se va putea recomanda o dieta corecta si alte masuri bune de prevenire a simptomelor specifice alergiilor alimentare, in acest mod nou reusind sa ne protejam corect de probleme suplimentare de sanatate gratie depotriva vigilentei noastre si ajutorului bun primit din partea specialistilor in medicina.

Autor:  Lucia Mihailescu