Site coolinaria.ro

Nu neglijati importanta garniturilor pentru mesele in familie!


Nu neglijati importanta garniturilor pentru mesele in familie! Garniturile sunt importante la servirea mesei, nu doar prin efectul estetic placut pe care il ofera mancarii, dar si prin rolul pe care il pot juca in miscorarea portiilor la masa, avand astfel implicatii directe asupra mentinerii greutatii corporale ideale.

Impresionante prin bogatia lor de forme si culori, garniturile aduc la masa si bune suplimente de antioxidanti si alte nutrimente necesare organismului nostru, iar mesele echilibrate vor trebui din acest motiv sa le includa constant pentru a se obtine astfel si beneficii majore pentru sanatatea noastra.

Pentru bucatarii cu experienta, retetele culinare pentru prepararea unor garnituri de exceptie sunt la fel de importante ca si cele necesare prepararii felurilor principale, in alegerile lor aceiasi bucatari ghidandu-se dupa urmatoarele reguli culinare:

- o garnitura buna trebuie sa fie intotdeauna si comestibila, aici folosindu-se doar ingrediente naturale si, foarte rar, fiind permise si alte ingrediente, necomestibile;

- gustul si mirosul garniturii vor completa si potenta la nevoie gustul preparatului principal;

- razatoarea si setul de forme sunt cei mai utili aliati ai garniturilor de succes;

- lamaile vin intotdeauna inaintea portocalelor si a altor citrice atunci cand se aleg ingredientele pentru garnitura;

- daca ingredientele utilizate la prepararea garniturii nu sunt bogate in culori, condimente diverse vor putea fi folosite pentru un efect mai placut, dar si un gust si un parfum mai atragatoare;

- frunzele proaspete de menta, patrunjelul verde, busuiocul si rosmarinul verde sau alte plante aromatice proaspete sunt intotdeauna de preferat condimentelor uscate;

- garniturile pot include cu ajutorul unor retete de marca si o serie de antioxidanti mai putini prezenti in alimente: salvia, semintele de mustar, semintele de foloarea-soarelui ori cele de in, miezul de nuca, boabe organice de soia si orice alt tip de condimente sanatoase si bogate in nutrimente se mai doreste pot aparea si in compozitia finala a garniturii;

- iaurtul degresat, supele reci tip gaspacho, unele salate mai exotice si multe garnituri din bucataria indiana, tailandeza sau cea mexicana sunt alegeri foarte inspirate, dar si sanatoase pentru un bucatar;

- fructele si in special fructele de padure si capsunile pot fi folosite si la prepararea garniturilor si nu doar la prepararea deserturilor, mai ales pentru ca aduc si un plus de culoare;

- pentru un efect deosebit, florile, cristalele si alte accesorii pentru servirea mesei pot completa fericit efectul estetic oferit prin garnitura servita la masa;

- ideal pentru meseni este ca orice tip de garnitura li se serveste sa fie astfel portionata incat sa se poata servi usor, in portii nu mai mari decat permite o singura imbucatura (ex.: mazare, morcovi tineri gratinati, cartofi taiati mai mic etc);

- la crearea garniturilor, totul trebuie sa sugereze natura si prospetime, nefiind de aceea prea indicat apelul la accesorii care trimit la alte universuri straine artei culinare;

- in sfarsit, multe magazine de profil ofera sumedenie de accesorii si ustensile pentru prepararea de garnituri de mare clasa, unul dintre aceste locuri speciale fiind si magazinul DECORIX unde puteti consulta online catalogul de produse, tot aici putand sa faceti si comenzi daca va place ceea ce descoperiti in oferta zilei.

Autor:  Lucia Mihailescu