Site coolinaria.ro

Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara


Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara Carnea de pasare este unul dintre alimentele care se contamineaza foarte repede, nu intamplator producatorii si comerciantii fiind obligati sa o prezinte ambalata la cele mai bune standarde de calitate, iar carnea de pui si cea de curcan sunt doar doua dintre produsele din carne de pasare expuse contaminarii si, de asemenea, cumparate in cantitati mari de catre populatie.

Daca se achizitioneaza carne de pasare din magazinele serioase, atunci foarte probabil aceasta carne a fost ambalata corespunzator si vine deja la pachet in pungi bine sigilate de plastic, astfel putand fi depusa la rece in conditii de siguranta crescute. In cazul in care carnea de pasare adusa de la piata nu a fost insa ambalata corespunzator, este obligatoriu sa se spele sub jet de apa rece si sa fie bine scursa imediat dupa ce a fost adusa acasa si abia apoi sa fie ambalata corect, numai astfel putandu-se ulterior depozita la rece.

Temperaturile inalte distrug de regula toate bacteriile din carnea de pasare, chiar si atunci cand aceasta a fost contaminata, dar alte produse alimentare folosite la gatit pot fi si acestea contaminate prin contactul cu carnea de pasare, iar daca acestea nu sunt de asemenea preparate la temperaturi inalte atunci mai mult ca sigur ca bacteriile se vor transfera in garnitura sau salata preparate cu asemenea ingrediente si pot pune mari riscuri pentru sanatatea voastra.

Foarte important si recomandat de catre medici este ca toata carnea de pasare depozitata la rece sa fie folosita in maximum o saptamana de la data cand a fost cumparata, pentru ca indiferent cat de bun ar fi congelatorul, carnea de pasare tot poate sa prezinte unele riscuri pentru sanatate prin congelare indelungata. Nu cumparati cantitati mari din acest produs deoarece se gaseste din abundenta si nu se justifica deloc achiziitionarea de carne de pasare in cantitati prea mari.

Carnea de pasare deja congelata nu trebuie sa se decongeleze niciodata la temperatura camerei, ci intotdeauna in frigider, unde se va decongela intr-un timp mai indelungat, dar in niste conditii mai bune decat la temperatura camerei. Alternativ, din lipsa de timp, se poate apela si la apa rece sau, mai rar, la cuptorul cu microunde, atunci cand acesta este prevazut si cu o astfel de functie.

Tot sangele si stropii de apa care provin de la carnea de pasare decongelata trebuie curatati, carnea trebuind sa se afle mereu intr-un recipient din inox, iar alte alimente trebuind sa fie ferite de contaminarea cu apa sau sangele din carnea de pasare. Toate suprafetele unde aceste lichide au ajuns pot fi apoi igienizate corect odata incheiat procesul de gatit.

Instrumentele si recipientele folosite la prepararea carnii de pasare trebuie curatate temeinic, niciodata in graba, deoarece pe masura cresterii temperaturii atmosferice cresc exponential si riscurile contaminarii cu unele culturi de bacterii foarte periculoase pentru sanatate, provenite din carnea de pasare. In mod special, suprafetele de tocat si de transat vor trebui spalate foarte bine la final, pentru a se evita astfel orice risc pentru sanatate.

Carnea de pasare este recomandat sa fie intotdeauna fiarta indelung chiar si daca urmeaza sa fie gatita la gratar, iar puiul sau gaina intreaga de asemenea ar trebui fierte bine si abia apoi umplute cu compozitia dorita si date la cuptor. Este cea mai sigura metoda de eliminare a tuturor bacteriilor>/b> care ar putea fi prezente in carnea de pasare si este indicata mai ales pentru familiile cu copii mici.

Temperatura optima pentru gatitul la cuptor a carnii de pasare se situeaza intre 165-170 de grade Celsius si niciodata mai mult, pentru a se evita astfel carbonizarea alimentelor si a se putea consuma un preparat gustos, dar si sanatos. Temperaturile mai mici de 165 grade Celsius sunt de asemenea periculoase pentru sanatatea voastra si e bine sa se respecte intocmai instructiunile corecte pentru gatitul acestui produs alimentar.

Unele persoane folosesc si zeama de carne de pasare si chiar si resturile de la friptura de pasare pentru a prepara alte feluri de mancare, dar acestea sunt considerate sanatoase si bune de introdus la gatit tot in aceeasi zi in care au fost preparate, altfel prezentand riscuri pentru sanatate chiar si daca se depun in conditii optime la rece.

Foarte placuta la gust si un preparat favorit pentru multe persoane, carnea de pasare se consuma din abundenta si in Romania ca si oriunde altundeva, dar asta nu va incuraja si ignorarea masurilor de igiena si siguranta alimentara, nu putini fiind cei care au experimentat pe propria piele efectele negative ale infectarii cu carne de pasare alterata sau gatita necorespunzator.
A nu se uita in consecinta de riscurile mari pentru sanatate pe care le poate aduce contaminarea carnii de pasare si a altor produse alimentare cu bacterii foarte periculoase pentru organismul vostru.

Autor:  Lucia Mihailescu