Site coolinaria.ro

Postul Pastelui privit dintr-o perspectiva stiintifica


Postul Pastelui privit dintr-o perspectiva stiintifica Din perspectiva stiintifica, postul Pastelui se poate compara in buna masura cu o dieta pe baza de alimente crude, nu intamplator pe aceasta cale inregistrandu-se plusuri importante pentru sanatate si o stimulare a tuturor proceselor vitale ale organismului nostru.

Pentru o eficienta ridicata a unui asemenea plan alimentar, specific perioadelor de post religios, nutritionistii ne recomanda si o serie de masuri utile, menite sa optimizeze toate obiectivele noastre in plan nutritiv, dar si spiritual:

1. Mai inainte de orice, dieta restrictiva din perioadele de post trebuie asumata ca atare, fiind utila atat pentru sanatate cat si pentru planul mental.

2. O dieta specifica postului religios nu inseamna doar paine si apa ci vor fi necesare multe nutrimente inclusiv in aceasta perioada, iar aceste nutrimente pot fi obtinute aproape exclusiv din alimente crude, plecand de la fructe si legume si ajungand la seminte, nucifere, avocado si, mai rar, tofu si legume boabe.

3. Pregatirile pentru post se fac temeinic, acum fiind necesar nu doar sa umplem camara cu alimente, dar trebuind sa se procure si ustensilele necesare gatitului de alimente crude.

4. Printr-o alimentatie echilibrata in nutrimente, tentatiile sunt mai usor de evitat la masa, iar daca avem succes aici atunci vom reusi sa evitam mai repede si tentatiile din viata noastra de zi cu zi.

5. Postul nu se tine de unul singur, asa cum mai cred unii, ci se tine in familie sau in comunitatea unde ne traim viata, aici cu totii ajutandu-se si sustinandu-se pentru a duce la bun sfarsit toate obiectivele propuse initial. Postul este astfel un efort comun chiar daca fiecare dintre noi facem multe sacrificii in plan personal.

6. Iertarea si recunostinta sunt doua dintre atitudinile cele mai pozitive pentru reusita postului, astfel si dieta, dar si viata in general fiind mai usoare, chiar si in conditiile restrictiilor mai mari din perioada postului.

7. Postul nu presupune obligatoriu tristete, dar va cere intotdeauna implementarea unor obiceiuri foarte sanatoase de viata, pe aceasta cale putandu-se ajusta acum pe termen lung programul alimentar si cel de viata la niste parametri ideali care sa fie pastrati si dupa incheierea postului.

8. Postul combinat cu o dieta vegetariana pe baza de alimente crude va aduce mai multa claritate in plan spiritual decat daca am alege sa ne alimentam preponderent cu bucate gatite.

Dintre alimentele crude cele mai indicate pentru perioadele de post, fructele si unele legume se desprind din start ca favorite, iar alaturi de acestea se mai poate face apel si la fulgii de ovaz, uleiul de masline, avocado, seminte si nucifere, nuca de cocos, putina miere de albine, supe reci tip gaspacho, multe sucuri din legume, fructe si zarzavaturi precum si tofu, boabe de soia si legume boabe pentru mesele mai consistente de sfarsit de saptamana.

Din perspectiva stiintifica, postul Pastelui este cu siguranta o perioada binecuvantata pentru sanatatea organismului uman atunci cand se adopta o dieta preponderent bazata pe alimente crude, nefiind gresit sa se consume alternativ si hrana gatita, dar existand beneficii mult mai mari atunci cand se consuma exclusiv alimente crude, gatite adecvat pentru a putea fi servite in cadrul unor mese pe cat de pline de nutrimente posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu