Site coolinaria.ro

Citirea corecta a etichetelor alimentare


Citirea corecta a etichetelor alimentare Sa cunoastem continutul produselor pe care le cumparam este un factor important in a ne mentine o sanatate buna si indelungata. Vei descoperi ca, acordand doar cateva secunde in plus din timpul tau pentru a citi corect etichetele, poti sa le alegi pe cele ce nu contin prea multe calorii si elemente chimice ce favorizeaza ingrasarea.
Poate fi destul de plicticos si obositor sa citesti toate acele ingrediente, care de cele mai multe ori sunt atat de greu de pronuntat si de lungi, incat renunti inainte de a trece de primele din compozitie. Sunt totusi cateva lucruri esentiale pe care, daca le urmarim, putem face o alegere corecta in cel mai scurt timp.

Ce trebuie sa urmaresti la etichete:
Cantitatea de grasimi: cu cat cantitatea de grasime continuta este mai mica, cu atat mai bine. Consumul de grasime nu trebuie sa depaseasca aproximativ 50 g pe zi.

Fibre: O cantitate de aproximativ 30 de g pe zi este absolut perfecta. Consumul corect a cantitatii de fibre pe zi poate ajuta la scaderea colesterolului, previne constipatia si echilibreaza nivelul de zahar din sange.

Sodiu: Cantitatea de sodiu dintr-un produs nu trebuie sa depaseasca 2400 mg pe zi, deci atentie la produsele procesate, pentru ca de obicei acestea contin un nivel exagerat de sodiu.

Calorii: Moderatia este cuvantul cheie. Pentru a ne mentine sanatatea la un nivel echilibrat nu ar trebui sa depasim 2000 de calorii pe zi. Urmareste sa nu treci cu prea mult peste aceasta valoare. La o citire atenta a etichetelor, vei fi suprinsa de numarul urias de calorii pe care le pot contine anumite produse la care nici nu te asteptai.

Lista de ingrediente: De obicei, ingredientele de pe o eticheta sunt puse in ordinea descrescatoare a cantitatii din produs, oferindu-ti astfel o idee cam ce ingredient este introdus intr-o cantitate mai mare fata de celelalte.

Etichetele iti pot oferi informatii extrem de utile, ajutandu-te sa faci cumparaturi istete. Personal, cand vad un produs ce are o gramada de ingrediente greu de inteles, cu o serie infinita de chimicale si conservanti, il pun inapoi pe raft si trec mai departe.

Autor:  Raluca Rusu