Site coolinaria.ro

Gatitul cu energie solara


Gatitul cu energie solara Tehnologia a evoluat atat de mult, incat in prezent este posibil sa se gateasca mese in toata regula facandu-se apel exclusiv la temperatura razelor solare, dar cu ajutorul unor recipiente si instrumente de gatit speciale, care pot creste exponential temperaturile generate de energia solara.

Exista astfel puse la dispozitia doritorilor mini-cuptoare din materiale speciale acompaniate de reflectoare foarte ingenios construite care pot mentine constanta temperatura la gatit, uneori fiind necesar sa se invarta "cuptorul" dupa lumina razelor solare, iar alteori fiind de ajuns sa fie expus acesta direct la soare pentru a se gati preparatele dorite.

Pe langa mini-cuptoarele incinse de caldura soarelui, la gatitul acesta ecologic se mai pot folosi oale negre, confectionate tot din materiale speciale, precum si tot felul de borcane si boluri care vin echipate cu un capac deosebit, care sa previna craparea lor pe durata gatitului.

In mod de-a dreptul paradoxal, gatitul la temperatura soarelui poate fi de mare succes si nici nu necesita timpi de preparare mult mai mari decat gatitul la cuptorul traditional, dar este necesara dobandirea unei experiente bune pentru a se putea apoi gati la superlativ si prin aceasta inedita metoda.

Tehnici pentru gatitul cu energie solara
Cele mai multe dintre tehnicile clasice de gatit pot fi folosite si la gatitul "solar", aici prajirea alimentelor, fierberea sau rumenirea lor facandu-se ca de obicei, dar prin apelul la aceleasi ustensile si recipiente speciale de gatit.

Si gatitul la temperatura razelor soarelui pune aceleasi probleme de siguranta alimentara si prevenire a accidentelor ca si gatitul traditional, din acest motiv fiind necesare si aici precautii extinse pentru a se indeparta cu succes toate riscurile pentru sanatate.

Cerealele, painea de casa, legumele, carnea, ouale, pestele, pastele fainoase, supele, orezul sau preparatele traditionale la cuptor pot fi gatite cu succes si prin metoda expunerii la temperatura razelor solare, simple demonstratii facute de bucatarii priceputi la aceasta tehnica de gatit putand sa lase pe toata lumea cu gura cascata de cat de simplu si economic decurge gatitul "la soare".

Desigur ca este nevoie de zile calduroase si de temperaturi similare cu cele atinse in Romania in lunile iulie si august pentru a se gati mesele favorite in timp util, insa eforturile inginerilor care au pus la punct o asemenea tehnologie ieftina de gatit merita toata lauda, fiind foarte util si chic de folosit gatitul cu energie solara atat la mare, pe litoral, cat si in mediul rural, unde gazul nu este intotdeauna disponibil la discretie.

Foto: Wikipedia

Autor:  Lucia Mihailescu