Site coolinaria.ro

Cum sa gatim cu ajutorul condimentelor proaspete


Cum sa gatim cu ajutorul condimentelor proaspete Ierburile proaspete schimba intotdeauna in bine gustul si aroma mancarii noastre favorite si pot fi introduse la cele mai variate preparate, plecand de la supe si tocanite si ajungand la legumele si carnea gatite la cuptor.

Pentru incepatori, nu este usor sa faca apel la ierburile parfumate pe durata actului culinar, fiind recomandat de aceea ca acesti bucatari cu putina experienta sa foloseasca cantitati mai mici de condimente proaspete la gatit.

Cantitatea de condimente proaspete se dozeaza incetul cu incetul la gatit, pe masura ce se prepara mancarea, gustandu-se periodic si adaugandu-se cantitati mici de condiment acolo unde se impune acest lucru.

Foarte important este de asemenea sa se cunoasca asocierile inspirate dintre condimente si ingredientul principal, pentru a se gati la superlativ si fara greseala:

- preparatele cu rosii cer mai mereu busuioc, inclusiv la sosuri
- ceapa verde se impaca bine cu crema de branza si sosurile albe
- rozmarinul merge la mesele de carne, in special carne de miel
- coriandrul verde merge la legumele boabe, vanat, pasare sau peste
- maghiranul merge cu legumele sau cu branzeturile etc.

Ca regula de baza, condimentele proaspete mai delicate precum mararul, coriandrul, busuiocul berde sau patrunjelul se folosesc intotdeauna doar foarte proaspete si se adauga la finalul retetei culinare.

Condimentele proaspete cu o textura mai dura se adauga pe parcursul procesului de gatit si nu la final, pentru a elibera in timp aromele lor, acesta fiind cazul frunzelor de dafin, a salviei, cimbrului etc.

Foarte multe dintre condimentele proaspete delicate sunt adaosuri inspirate si pentru decorarea si garnisirea unor preparate foarte diverse, fiind de bun augur sa se apeleze si la condimente proaspete atunci cand acestea pot fi procurate fara mari batai de cap.

Mare parte dintre condimentele proaspete pot fi cultivate si in apartament, crescand pe durata intregului an si fiind de mare ajutor la gatit. Menta, rozmarinul, mararul, coriandrul etc. sunt astfel ajutoare de nepretuit la gatitul zilnic.

Pentru un gatit ca la carte, piata ne ofera si ghiduri culinare complete pentru utilizarea condimentelor proaspete si/sau uscate, iar un bucatar ambitios nu va uita sa isi procure asemenea ghiduri pentru a capata o mai mare experienta la gatit si pe aceasta cale.

A gati cu ajutorul condimentelor proaspete este, asa cum spun maestrii bucatari, o arta speciala parte din arta culinara completa, iar bucatarii care pot trece acest test sunt cu adevarat demni de lauda deoarece ei dau dovada astfel de multa maiestrie la gatitul preparatelor preferate.

Autor:  Lucia Mihailescu