Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit eficient la microunde


Sfaturi pentru gatit eficient la microunde Cuptorul cu microunde, una dintre cele mai mari inventii ale secolului 20, este atat de popular deoarece mancarea este gatita intr-un timp foarte scurt. In plus, se foloseste foarte putin sau chiar deloc ulei si, de obicei, nu trebuie adaugata apa in timpul gatirii, folosindu-se doar apa continuta de alimente, astfel ca veti gati mai gustos, mai sanatos si cu grasimi putine.

Ce vase punem in cuptorul cu microunde
Vasele cele mai potrivite pentru gatitul la microunde sunt vasele rotunde, care exploateaza caracteristica microundelor de a patrunde mancarea dinspre exterior spre interior. Daca se folosesc vase patrate sau dreptunghiulare, mancarea din colturi va fi gata mai repede decat cea din centru.
Pentru microunde pot fi folosite vasele, castroanele din sticla, plastic, silicon. Se pot utiliza si vasele din ceramica sau portelan dar, acestea fiind mai groase, mancarea va avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a fi gata.
Nu trebuie folosite in cuptorul cu microunde articolele din bambus, hartie, lemn sau rachita deoarece acestea pot lua foc. Nu puneti in cuptorul cu microunde vase sau ustensile din metal sau vase cu torti, margine sau capac din metal deoarece acestea ar putea defecta cuptorul, producandu-se descarcari electrice.

Ca sa se foloseasca cuptorul cu microunde la intregul sau potential trebuie folosit si "timpul de asteptare". Timpul de asteptare apare atunci cand se opreste cuptorul sau se scoate mancarea din cuptor. Acest lucru permite patrunderea uniforma a caldurii sau completarea timpului de gatire cu ajutorul caldurii interne.
In momentul in care doriti ca mancarea sa fiarba sau sa fie gatita mai repede, acoperiti vasul cu capac sau cu folie de plastic speciala pentru microunde, dar fara a atinge mancarea.
Daca acoperiti cu capac, nu acoperiti vasul in intregime, ca sa aiba loc sa iasa aburul format in vas, iar daca acoperiti cu folie de plastic faceti o gaura mica in folie sau descoperiti partial vasul lasand o deschizatura intr-o parte a foliei. Aceasta ajuta si la amestecarea in vas fara a scoate vasul din cuptor.

Trucuri pentru gatit eficient la microunde:
- taiati mancarea in mod egal sau asezati bucatile mai mari pe margine pentru a fi patrunsa uniform
- painea taiata cubulete si pusa in cuptor se poate transforma in crutoane in mai putin de 6 minute.
- pestele gatit la microunde va iesi foarte moale si zemos daca este gatit in vasul special pentru peste, care permite gatirea pestelui fara pic de grasime sau miros, pastrandu-i savoarea si calitatile nutritive. Foarte bun si pentru porumb copt sau sparanghel...
- pentru a face legume la cuptor este nevoie sa le taiati in bucati uniforme, le puneti intr-un castron cu putina apa, le acoperiti apoi le gatiti. Spanacul, asparagus sau alte legume care contin multa apa se fac in 2 minute.
- ca sa economisiti timp si bani puteti coace chipsuri chiar la Dvs, cu dispozitivul pentru chips la microunde. Asezati felii foarte subtiri de cartof pe suport si puneti-l la microunde aprox. 5 minute - veti obtineti chipsuri crocante si delicioase!
- pentru cartofi copti la microunde, va recomandam sa-i serviti cu un sos de usturoi, smantana, branza topita, marar si patrunjel, iar pentru o preparare mai rapida, Decorix.ro va pune la dispozitie un ingenios suport pentru cartofi la microunde!

Autor:  Madalina Guta