Site coolinaria.ro

Gratar de pui - mici trucuri


Gratar de pui - mici trucuri Carnea de pui este usoara si nu necesita prea multa pregatire pentru a fi preparata la gratar, fiind de aceea si foarte populara.

Trebuie sa tineti cont totusi de cateva indicatii de baza, pentru a va asigura ca serviti un gratar de pui perfect, fie ca este vorba de piept de pui la gratar, aripioare, pulpe sau frigarui.

Carne de pui in saramura
Indiferent de cum aveti de gand sa gatiti carnea de pui, este foarte important sa o puneti in saramura. Amestecul sarat in care tineti carnea cu o ora inainte de a o pune pe gratar are rolul de a o fragezi si o impiedica sa se usuce.

Pentru a verifica daca saramura pe care o folositi are concentratia ideala, asezati in ea un ou crud. Daca oul pluteste, ati nimerit combinatia de apa si sare. Pe langa sarea clasica, in acest amestec, puteti pune ce condimente si legume doriti, dupa gust.

Ca sa va asigurati ca nu tineti carnea de pui prea mult in sare, calculati cam 2 ore per kilogram sau 6-10 ore pentru un pui intreg, fata de numai 4 ore pentru bucati de pui.

Piept de pui la gratar
Fiind cea mai slaba carne de pui si taiat de obicei in felii subtiri, pieptul nu trebuie tinut prea mult pe gratar, ca sa nu se usuce. Cel mai bine este sa luati din cand in cand o bucata de piept de pe gratar si sa o crestati pentru a-i verifica stadiul de gatire.

Oricum, inainte de a aseza pieptul de pui pe gratar, se recomanda sa ungeti gratarul cu ulei, precum si partea de pui care intra in contact cu gratarul. Altfel, riscati sa se prinda de grilaj si chiar sa se arda. Inainte de a intoarce pieptul de pui, acesta trebuie uns si pe cealalta parte.

Timpul mediu in care se face pieptul de pui la gratar este de 6-8 minute, dar cel mai sigur este sa-l verificati din cand in cand, pana ce bucatile de pui nu mai sunt roz in mijloc.

Alte sfaturi pentru gratar de pui
- Asezati carnea de pui numai pe gratarul bine incins, pentru ca sucurile sa se pastreze inauntru.

- Nu folositi furculite pentru a intoarce carnea, ci clesti speciali. Carnea de pui intepata isi pierde din zeama delicioasa.

- Nu apasati carnea de pui prea tare pe gratar cu spatula. Se va usca si poate chiar sa ia foc.

- Intoarceti carnea de pui pe gratar o singura data, la jumatatea timpului estimat. Va fi mai suculenta.

- Dupa ce luati carnea de pui de pe gratar, asezati-o pe o farfurie curata si acoperiti cu folie de aluminiu.

Autor:  Liana Hardt