Site coolinaria.ro

Peste la gratar


Peste la gratar Sa pregatiti peste la gratar poate fi putin mai pretentios decat obisnuitii mici sau friptura de porc si de pui, dar merita cu siguranta sa incercati macar o data.

Pastrav la gratar
Pentru inceput, va propunem pastrav la gratar: este perfect datorita dimensiunii, dar si pentru ca absoarbe foarte bine aroma de fum, indiferent daca e gatit intreg sau file.

Ca sa va asigurati ca bucatile de peste nu cad prin gratar, le puteti pune intr-un grill special. O alta varianta ar fi sa va asigurati ca gratarul pe care asezati pestele este perfect curat, dupa care il ungeti cu ulei si abia apoi il incingeti.

Pestele pe gratar nu trebuie manipulat prea mult, ca sa nu-si piarda sucurile delicioase. Cel mai bine este sa folositi o maxi-spatula rezistenta la temperaturi inalte (suficient de lata si totodata subtire), iar asta de doar 2 ori: cand intoarceti pestele la jumatatea timpului de gatit si cand il luati de pe gratar la final.

Avantajul pastravului intreg la gratar este ca nu trebuie sa va ingrijorati ca se va desface in bucati si, in plus, il puteti umple cu ce legume si condimente doriti. Daca preferati ceva clasic, retineti ca vedetele sunt feliile de lamaie, cateii de usturoi si firele de rozmarin.

Dupa ce luati pastravul de pe gratar, atat pielea, cat si oasele se desprind foarte usor. Timpul pe gratar pentru pastravul intreg este de aproximativ 12 minute, in timp ce pentru fileuri este de 7-8 minute.

Alte sfaturi pentru peste la gratar
- Cand faceti peste la gratar, e bine sa aveti la indemana zeama de lamaie si unt, cu care sa ungeti din cand in cand pestele, pentru a-l aroma si ca sa nu se usuce.

- O alta metoda delicioasa pentru peste la gratar este sa-l impachetati bine in folie de aluminiu. Daca folositi bucati de peste, le puteti impacheta impreuna cu ceapa, ardei gras si condimente pentru peste.

- Tonul la gratar se poate servi cu sos wasabi sau otet balsamic redus.

- Daca vreti sa serviti creveti la gratar, puneti-i pe frigarui si folositi gratarul la temperatura medie.

- Daca un peste intreg nu incape in grill-ul special pentru peste, taiati-i capul si coada.

Autor:  Liana Hardt