Site coolinaria.ro

Ghidul tau pentru o alimentatie sanatoasa - partea I


Ghidul tau pentru o alimentatie sanatoasa - partea I Toti avem cat de cat o idee despre ce alimente sunt sau nu sanatoase, dar sigur nu stiati ca anumite combinatii de alimente sunt de doua ori mai benefice pentru sanatatea noastra decat luate separat. Ne-am propus, asadar, sa va prezentam cateva astfel de asocieri culinare de care sa tinem cont pe cat posibil in dieta noastra de zi cu zi.

Suc de portocale cu fulgi de ovaz
Importanta vitaminei C in alimentatie e de necontestat, iar mancarea de ovaz este o buna sursa de proteine, contine vitamina E, zinc, fier, magneziu si are proprietati anticancerigene.

Plusul cel mare este ca un mic dejun la care servim suc fresh de portocale cu tarate de ovaz (nu fulgi procesati) contribuie la curatarea arterelor, prevenind pe termen lung infarctul.

Consumate impreuna, aceste doua produse ajuta la scaderea colesterolului "rau", fara a afecta colesterolul "bun" si determina o alegere mai sanatoasa a alimentelor si in restul zilei, avand astfel un rol important in curele de slabire si de mentinere a greutatii.

Merele rosii si ciocolata
Merele, cele rosii in special, contin o substanta anti-inflamatoare concentrata mai mult in pielita, care reduce printre altele riscul pentru alergii, infarct, cancer de plamani, Alzheimer. Pe de alta parte, ciocolata, strugurii, ceaiul si vinul rosu contin antioxidanti ce reduc riscul de cancer si ateroscleroza.

Combinatia dintre aceste doua tipuri de alimente combate formarea cheagurilor de sange si imbunateste per total sanatatea aparatului cardiovascular. In perioada verii, va recomandam sa va racoriti cu sangria cu bucati de mar si sa serviti ca desert clatite de hrisca umplute cu zmeura, alaturi de o cana de ceai verde cu gheata.

Broccoli cu rosii
Atat rosiile, cat si broccoli-ul, incetinesc prin proprietatile lor antioxidante cresterea tumorilor si chiar le pot reduce, dar combinatia intre aceste doua legume combate si mai eficient cancerul de prostata, conform unor studii de specialitate recente.

Pentru a beneficia la maxim de aceasta combinatie sanatoasa, va recomandam sa serviti la aceeasi masa o supa de rosii si o salata cu broccoli si puteti chiar sa adaugati broccoli in sosul de rosii cu care serviti pizza sau pastele preferate.

Alte combinatii de alimente benefice includ rosii cu avocado, afine cu struguri si napi cu lamaie.

Autor:  Liana Hardt