Site coolinaria.ro

Totul despre salata verde


Totul despre salata verde Odata cu incalzirea vremii, mesele noastre zilnice includ din ce in ce mai multe salate. Primavara, cel mai adesea, utilizam laptucile pentru un plus de vitamine si culoare. Cand mergem la piata sau la supermarket, e bine sa stim cum diferentiem soiurile de laptuci si in ce combinatii le putem pregati.

Soiuri de laptuci
Laptuca este o planta cultivata de foarte mult timp. De-a lungul anilor, obiceiurile culinare ale populatiei au determinat aparitia unor noi tipuri. Trocadero este rotunda, are o aroma delicata si este cunoscuta si sub denumirea de salata frantuzeasca sau Boston.

Salata Batavia se aseamana destul de mult cu cea frantuzeasca si, datorita gustului usor acid, se potriveste de minune cu branza si alune.

In afara de acestea mai exista si soiul Marvel, bogat in calciu si apropiat ca aspect de laptuca romana, dar mai mic si mai crocant. Este ideal pentru orice tip de salata datorita aromei si prospetimii sale.

Din categoria laptucilor cultivate tot timpul anului face parte si cel mai comun soi, cunoscut drept salata romana, ideala la prepararea sosurilor si a piureurilor.

Mult mai recente sunt laptuca "lollo rosso", "frunza de stejar" si Beluga.
Prima este creata, de culoare rosie si are un gust amarui foarte apreciat.
Al doilea tip prezinta extremitati crete si o culoare intre verde si rosu. Intrucat are un gust intens, uneori un amestec de amar si dulce, nu este recomandata consumarea ei alaturi de sosuri de salata. Ambele pot fi servite cu friptura.
"Frunza de stejar" merge in special cu carnea de pasare si cu carpaccio.

Puteti incerca si salata verde Beluga, ale carei frunze sunt foarte stranse. Nu are nici un gust, dar e inclusa in mancaruri datorita texturii crocante.

Salata verde contribuie la mentinerea sanatatii inimii
Salata verde este o importanta sursa de acid folic, pe langa vitamina A, vitamina C si fier. Datorita continutului ridicat de fibre, este recomandata persoanelor care sufera de constipatie sau sunt obeze ori au probleme cu greutatea.
In ultima vreme s-a constatat ca are si un efect de calmare, fiind recomandat asadar celor care sunt foarte stresati sau prezinta anxietate. Pentru eliminarea insomniei este indicat consumul de salata verde inainte de a merge la culcare.

Daca optezi pentru o salata verde romana, fii sigur ca iti vei aromatiza destul de puternic mancarea si iti vei asigura multe elemente nutritive.
Laptuca romana este bogata in vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre. Acestea ajuta la alinarea durerilor in multe afectiuni. Datorita continutului mic de calorii si volumului mare de apa, este considerata un important ingredient nutritiv.

Vitamina C si beta-carotenul din salata verde ajuta la prevenirea oxidarii colesterolului. In cazul in care acesta se oxideaza, devine vascos si favorizeaza blocarea circulatiei sangelui prin vase, ducand chiar si la infarct.
Sanatatea inimii este asigurata si de acidul folic. Corpul uman are nevoie de vitamina B pentru a transforma asa-numita homocisteina, un aminoacid daunator, ce poate favoriza aparitia unui atac de inima.

Mai mult, salata romana este bogata in potasiu. Multe studii de specialitate spun despre aceasta ca poate ajuta la scaderea presiunii sangelui. Asadar, datorita acidului folic, vitaminei C, beta-carotenului, potasiului si fibrelor, salata verde contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii inimii.

Ce putem pregati cu salata verde
Sandvisurile pentru scoala sau serviciu vor avea un plus de culoare si gust daca vor contine si o frunze de laptuca.
Daca vreti sa pregatiti salate, atunci puteti pune diverse legume si fructe si chiar nuci, seminte, boabe de grau etc.
Piureurile si fripturile pot avea drept garnitura o salata de acest fel.

Pentru a va asigura ca salata verde este proaspata o puteti pastra intr-o cutie speciala in frigider, sau intr-un saculet pentru salata, care ii prelungeste conservarea.

Cei care vor sa-si cultive singuri salata, o pot proteja de daunatori (limacsi, de exemplu) si de intemperii, optand pentru niste clopote de protectie.

Autor:  Alina Tibichi