Site coolinaria.ro

Ghidul tau pentru o alimentatie sanatoasa - partea a II-a


Ghidul tau pentru o alimentatie sanatoasa - partea a II-a Continuam ghidul combinatiilor sanatoase de alimente, pentru ca este vorba de asocieri gustoase si interesante, poate chiar neasteptate de multe ori, dar care nu trebuie trecute cu vederea de cei care-si doresc sa-si protejeze cat mai bine organismul.

Carnea rosie cu rozmarin
Carnea rosie, mai ales gatita pe foc deschis, asa cum este cazul gratarelor de vara, elibereaza substante nesanatoase, cancerigene chiar. Totusi, cu ajutorul condimentelor, aceste efecte nocive pot fi contracarate.

Intre condimentele ce contin antioxidanti, se remarca in mod deosebit rozmarinul, care in plus se potriveste de minune cu toate tipurile de carne si legume la gratar. Explicatia este ca acizii din rozmarin scad cantitatea de toxine si substante cancerigene aparute prin frigerea carnii la temperaturi de 190 - 205°C.

Daca rozmarinul nu este pe gustul dumneavoastra sau va este contraindicat (cum este cazul femeilor insarcinate), incercati sa marinati carnea pentru gratar intr-un amestec cu usturoi, ceapa si zeama de lamaie.

Alte condimente ce ajuta la combaterea cancerului sau a imbatranirii pielii sunt sofranul, oregano si ghimbirul proaspat. Si, pentru ca tot a venit vorba de sofran, ar trebui sa stiti ca pentru a-i spori biodisponibilitatea, acesta merita asociat cu piperul negru, asa cum este cazul curry-ului.

Peste cu usturoi
Pestele este in general foarte sanatos, combinand minerale ca zincul, fierul si iodul cu uleiuri ce reduc colesterolul si care au si rol anti-inflamator. Si mai bine pentru colesterolul dumneavoastra este daca serviti pestele cu usturoi. Mult mai bine decat daca le-ati servi separat, sau in alte combinatii.

Pe langa usturoi, mai puteti adauga paprika, patrunjel, ghimbir si zeama de lamaie si puteti pregati pestele la aburi, pe gratar sau impachetat in folie la cuptor. O alta varianta delicioasa ar fi sa serviti la ciorba de peste cateva felii de paine prajita unsa cu usturoi.

Alte combinatii sanatoase de alimente
Incercati pe cat posibil sa asociati proteinele cu carbohidratii buni, necesari pentru energie. Proteinele incetinesc absorbtia glucozei din carbohidrati si ajuta organismul sa evite indigestia, reducand totodata riscul aparitiei diabetului si a cancerului.

O astfel de combinatie de proteine si carbohidrati la micul dejun ar fi sa serviti oua fierte impreuna cu cateva felii de pepene galben. Va dozeaza perfect energia pentru tot restul zilei.

Tot pentru micul dejun, puteti profita de armonia perfecta dintre vitamine, minerale si... grasimi bune (care ajuta la asimilarea vitaminelor), servind iaurtul cu cateva migdale sau sucul fresh de portocale cu o felie de sunca. Pentru cina, incercati o salata de spanac cu ulei de masline – va veti face plinul mai usor cu vitamina E!

Autor:  Liana Hardt