Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru ceasca de ceai perfecta


Sfaturi pentru ceasca de ceai perfecta Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Are o istorie indelungata, fiind intrebuintat pentru prima oara de locuitorii provinciei Yunnan (China). A fost introdus treptat in consum, fiind utilizat mai intai drept condiment sau fiert in mancaruri.

Ceaiul verde este un excelent ingredient, datorita aromei sale si a beneficiilor pentru sanatate. Consumul acestuia este asociat cu o stare mentala de calm, vigilenta si concentrare. Iata cateva modalitati de preparare a acestuia:
  • Pentru a prepara ceai verde cu orez aveti nevoie de apa (850 ml), 2-3 lingurite de ceai verde cu iasomie si o jumatate de ceasca de orez cu bob lung. Orezul se prajeste in wok pana cand devine auriu (fara ulei); intr-un ceainic se amesteca 5 lingurite de orez si 2 lingurite de ceai verde, iar deasupra se toarna apa clocotita. Se lasa 2-3 minute apoi se strecoara. Se consuma cald.

  • Traditia ceaiului verde include si consumarea acestuia rece, in timpul zilelor calduroase de vara. Se poate prepara direct cu gheata, pentru a nu permite cafeinei, care are un gust amarui, sa se difuzeze in ceai (infuzare cu gheata ce se topeste la temperatura camerei).
    Se mai poate lasa in frigider la infuzat intre 3 si 6 ore, amestecandu-se din cand in cand. Cand ceaiul are culoarea verde-aurie este gata pentru consum. Se strecoara si se pastreaza in frigider.

  • Mai exista si varianta oparirii frunzelor sau plicurilor de ceai, pentru 2-3 minute. Cu acest ceainic pentru microunde puteti incalzi rapid o cantitate mai mare de apa.

  • Daca ceaiul a fost introdus prea devreme in frigider, acesta poate capata un aspect opac. Pentru un ceai limpede, turnati putina apa fierbinte peste acesta si amestecati. De asemenea, puteti adauga gheata imediat dupa fierbere. Se amesteca pana aceasta se topeste, apoi se da la rece.

    În mod traditional, ceaiul verde nu se indulceste pentru a putea savura gustul natural dar, daca doriti, o puteti face adaugand zahar sau miere in cantitati mici.
    Ceaiul verde este produs din aceeasi planta din care se prepara si ceaiul negru (Camellia sinensis). Difera doar procesul de preparare.
    Depozitat corect, ceaiul negru poate avea o perioada de valabilitate de pana la 2 ani. Folosind aceasta cutie din bambus puteti conserva etans pliculetele dvs!

    Prepararea si servirea ceaiului este o arta. Iata cateva din cele mai populare metode, adunate din diverse colturi ale lumii:

    Metoda chinezeasca
    (Gaiwan - dupa denumirea bolului din care se bea ceaiul)
    Ceasca de ceai se clateste cu apa fierbinte si se adauga imediat frunzele de ceai (1-2 lingurite) care se inmoaie in apa fierbinte, urmata de infuzare.
    In functie de tipul de ceai, temperatura apei variaza astfel:
    ceai verde: temperatura apei trebuie sa fie sub cea de fierbere (50-60°C) cu o infuzare mai lunga (5-10 min.);
    ceai oolong: 3 minute la 80°C;
    ceai negru: 2-3 minute la 85°C;
    ceai pu-erh: intre 3 si 5 min. la 100°C, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma.
    Daca frunzele sunt de buna calitate pot fi folosite pentru o a doua si chiar o a treia infuzie.

    Metoda marocana
    Se clatesc frunzele cu apa fierbinte; peste frunzele inmuiate se pune menta si zahar apoi se toarna apa clocotita.

    Metoda englezeasca
    Se incalzeste ceainicul, se adauga frunzele de ceai si se toarna apa fierbinte (nu clocotita). Se infuzeaza 3-5 minute. Se adauga in functie de dorinta zahar, lamaie sau lapte. Aceasta cutie pentru ceai va va ajuta la o mai buna organizare a pliculetelor!

    Metoda ruseasca
    Intr-un ceainic se prepara o infuzie concentrata din care se toarna cate putin intr-o ceasca si se completeaza cu apa calda din samovar.

    Stiati ca...
    ...Irlanda este tara cu cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor (o medie de 4 cesti pe zi).
    ...in Sri Lanka si Hong Kong ceaiul se bea cu lapte.
    ...in Iran ceaiul nu se bea cu niciun ingredient insa exista obiceiul de a pune in gura un cub de zahar inainte de a sorbi pentru a-i indulci gustul.

    Autor:  Oana Vasile