Site coolinaria.ro

Cum sa pregatiti rapid o friptura de carne a la chef


Cum sa pregatiti rapid o friptura de carne a la chef Friptura la tigaie poate fi o mare provocare pentru un bucatar incepator, spre deosebire de friptura la cuptor putand sa puna mari probleme la gatit, in ciuda aparentei usurinte cu care poate fi preparata.

Foarte important pentru succesul pregatirii unei fripturi gustoase la tigaie este chiar recipientul ales pentru aceasta activitate, o tigaie mai grea din fonta fiind prima alegere pentru gatirea adecvata a fripturii de carne.

Tigaia din fonta se incinge la maximum in cel mai scurt timp posibil si permite astfel respectarea cu strictete a timpilor de gatit, garantand astfel succesul deplin al actului culinar.

Friptura in sine se pregateste simplu, alegandu-se felii de carne mai grosute, de cel putin 2 cm, care se condimenteaza cu sare si piper pe ambele parti si se fragezesc fara graba intre palme pentru a inmuia usor fibrele.

Secretul gatirii rapide si corecte a fripturii la tigaie este amestecul inspirat de ulei vegetal (1-2 linguri) si un cub mai maricel de unt, in acest mod carnea nelipindu-se de fundul tigaii, iar grasimile acoperind numai bine partea sa inferioara.

Feliile de friptura nu trebuie sa umple tigaia, iar uleiul si untul nu trebuie sa le acopere si pe deasupra deoarece nu gatim cartofi pai ci carne, care se va intoarce pe ambele parti conform timpilor de gatit.

2 milimetri de lichid in tigaie sunt de ajuns pentru friptura noastra, felia de carne urmand sa fie pusa in uleiul incins cu unt si lasata neatinsa aici pana ce este rumenita adecvat.

Dupa ce s-a gatit pe o parte, friptura se intoarce si se lasa de asemenea neatinsa pana ce este gata si pe cealalta parte. Orice mutare a carnii in tigaie va scadea calitatea actului culinar si nu este deloc recomandat sa mai atingem carnea dupa ce am plasat-o in tigaie.

Timpii de gatit recomandati pentru friptura noastra de carne sunt diferiti dupa cat de bine prajita o dorim, astfel noi putand sa lasam felia de carne pe ambele parti la gatit pentru:

- 1 minut pe fiecare parte, pentru friptura in sange;
- 2-3 minute, pe fiecare parte, pentru friptura usor prajita;
- 4 minute pe fiecare parte, pentru friptura mediu prajita;
- 5-6 minute pe fiecare parte, pentru friptura bine prajita.

Carnea proaspata, provenita de la animalele crescute organic se consuma cel mai bine in sange, fiind proaspata si foarte gustoasa daca este prajita doar minut pe fiecare parte.

Inainte de a intoarce friptura pe cealalta parte, este recomandat adeseori sa mai adaugam putin unt in tigaie, in acest mod fiind siguri ca si aceasta va fi gatita la fel de corect si fara a se prinde de fundul tigaii ca si prima parte.

Astfel putem pregati fripturi la tigaie fara mari batai de cap si in cel mai scurt timp posibil, dar vom avea obligatoriu nevoie de o tigaie grea de fonta, carne de cea mai buna calitate precum si de putin unt care sa fie adaugat la uleiul vegetal pentru prajit.

Autor:  Lucia Mihailescu