Site coolinaria.ro

Cum servim branzeturile


Cum servim branzeturile Platourile cu branzeturi pot fi servite la inceputul mesei, ca aperitiv, dar si ca desert, combinate cu fructe precum struguri, capsuni, pepene, kiwi, pere. Adorate de gurmanzi, sunt excelente pentru petreceri.

Ce branzeturi folosim si cum le alegem?
Ideal este sa va faceti o lista de cumparaturi in functie de numarul de invitati si complexitatea petrecerii. Pentru aceasta sunt necesare cel putin 3 tipuri de branza:
- moi, cum sunt Brie sau Camembert, care se pot tartina usor;
- semi-moi, precum cea Bleu, Roquefort sau cele afumate;
- o branza tare, cum ar fi Cheddar.
Pentru platouri elaborate, optati pentru 5 feluri de branza. Se spune ca numarul acestora trebuie sa fie impar deoarece se creeaza un echilibru placut vederii.

Cum asezam branzeturile?
Branzeturile moi, precum Brie, se lasa intregi. Pot fi servite cu paine prajita sau biscuiti. Alegeti o paine speciala (felii de baghete cu susan sau nuca, grisine, mini-prajiturele de orez). Cele tari, "mature", cum ar fi parmezanul, branza Beaufort, Cheddar, pot fi taiate in bucatele (nu felii) sau triunghiuri. Branza de capra sau branza feta pot fi maruntite, asezonate cu ulei de masline si ierburi aromatice. Puteti adauga langa platouri si un bol cu masline marinate.

Pentru platoul cu branzeturi ce tine loc desertului, alegeti drept garnituri fructe confiate, felii de fructe proaspete, migdale, miere.
Aranjati platourile cu cel putin o ora inainte de sosirea invitatilor. Chiar daca in prealabil se pastreaza in frigider, branza trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a fi savurata la adevarata sa valoare.

Nu uitati de ustensile!
Cate un cutit pentru fiecare tip de branza (pentru a evita amestecarea aromelor), furculite speciale si scobitori. Astfel, fiecare isi poate taia de pe platou cat doreste.

Iata cateva din cele mai populare tipuri de branza:
Camembert (numita dupa un sat din Normandia, dateaza din secolul 18; din lapte pasteurizat de vaca, este o branza moale. Are un gust delicat usor sarat);
Brie de Meaux (are o istorie indelungata fiind una din cele mai cunoscute tipuri de branza din lume; se obtine din lapte de vaca si are o usoara aroma de fructe si alune de padure);
Roquefort (din lapte de oaie, face parte din categoria branzeturilor albastre; are o textura semi-moale si o aroma pregnanta, intepatoare);
Cheddar (originara din Marea Britanie, este o branza tare, din lapte de vaca, are o culoare alb-galbuie; cu cat este mai matura branza, cu atat aroma sa este mai puternica);
Feta (din lapte de capra sau oaie, originara din Grecia, are o textura faramicioasa si un gust sarat).

In lume exista peste 500 de tipuri de branza, astfel ca varietatea platourilor va fi limitata doar de imaginatia dvs. si de papilele gustative! Puteti combina texturi si culori multumind astfel toate gusturile.

Autor:  Oana Vasile